Obrácený koláč se slívami a ciderovým krémem
Zdroj: Britské dobrodružství Jamese Martina
Obrácený koláč se slívami a ciderovým krémem
Zdroj:
Britské dobrodružství Jamese Martina
Víte, proč se říká, že muž má postavit dům, zasadit strom a zplodit syna? Protože to trefně vystihuje, jak dlouho trvá, než stromy začnou plodit. Máte-li štěstí, že ve vašem okolí roste slivoň, švestka, mirabelka nebo myrobalán, můžete si hned upéct tento lahodný koláč. Sladké švestky výborně doplňuje nakyslý žloutkový krém s jemně nahořklými tóny suchého cideru.
8 porcí
90 minut
anglická
Postup přípravy
-
Jablko podle chuti oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Máslo a cukr vyšlehejte dohladka, v robotu použijte plochou metlu a střední rychlost. Po jednom zašlehejte vejce. Pokud by se směs začala srážet, přidejte 1 lžíci mouky. Zapracujte velkou lžící nebo špachtlí zbylou mouku s kypřicím práškem a polovinu jablka.
-
Troubu předehřejte na 160 °C. Koláčovou formu vymažte máslem, vyložte pečicím papírem a na dno vyskládejte zbylé plátky jablka (s rozestupy). Rovnoměrně na ně nasypte slívy, navrch rozetřete těsto, uhlaďte a pečte v předehřáté troubě dozlatova, zhruba 40 minut. Zapíchněte do těsta špejli a vytáhnete-li ji čistou, je koláč upečený. Vyjměte ho a nechte chladnout.
-
Mezitím připravte krém. V míse prošlehejte žloutky s cukrem. V rendlíku ohřejte cider a smetanu, přilijte opatrně k vejcím a prošlehejte. Přelijte zpět do rendlíku a za stálého šlehání zahřívejte na středním stupni do zhoustnutí. Krém je hotový, když ulpívá na zadní straně lžíce. Přeceďte ho, abyste odstranili případné hrudky.
-
Upečený koláč vyklopte na talíř, sloupněte z něj pečicí papír a nakrájejte ho na dílky. Podávejte s krémem.
Obrácený koláč se slívami a ciderovým krémem
Zdroj: Britské dobrodružství Jamese Martina
Obrácený koláč se slívami a ciderovým krémem
Zdroj:
Britské dobrodružství Jamese Martina