návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Obrácený koláč se slívami a ciderovým krémem

Hodnoceno: 4x
8 porcí
do 1,5 hodiny
Obrácený koláč se slívami a ciderovým krémem
Autor: Britské dobrodružství Jamese Martina Obrácený koláč se slívami a ciderovým krémem
Víte, proč se říká, že muž má postavit dům, zasadit strom a zplodit syna? Protože to trefně vystihuje, jak dlouho trvá, než stromy začnou plodit. Máte-li štěstí, že ve vašem okolí roste slivoň, švestka, mirabelka nebo myrobalán, můžete si hned upéct tento lahodný koláč. Sladké švestky výborně doplňuje nakyslý žloutkový krém s jemně nahořklými tóny suchého cideru.

Suroviny (8 porcí)

Krém:

Postup

  1. Jablko podle chuti oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Máslo a cukr vyšlehejte dohladka, v robotu použijte plochou metlu a střední rychlost. Po jednom zašlehejte vejce. Pokud by se směs začala srážet, přidejte 1 lžíci mouky. Zapracujte velkou lžící nebo špachtlí zbylou mouku s kypřicím práškem a polovinu jablka. 
  2. Troubu předehřejte na 160 °C. Koláčovou formu vymažte máslem, vyložte pečicím papírem a na dno vyskládejte zbylé plátky jablka (s rozestupy). Rovnoměrně na ně nasypte slívy, navrch rozetřete těsto, uhlaďte a pečte v předehřáté troubě dozlatova, zhruba 40 minut. Zapíchněte do těsta špejli a vytáhnete-li ji čistou, je koláč upečený. Vyjměte ho a nechte chladnout. 
  3. Mezitím připravte krém. V míse prošlehejte žloutky s cukrem. V rendlíku ohřejte cider a smetanu, přilijte opatrně k vejcím a prošlehejte. Přelijte zpět do rendlíku a za stálého šlehání zahřívejte na středním stupni do zhoustnutí. Krém je hotový, když ulpívá na zadní straně lžíce. Přeceďte ho, abyste odstranili případné hrudky. 
  4. Upečený koláč vyklopte na talíř, sloupněte z něj pečicí papír a nakrájejte ho na dílky. Podávejte s krémem. 
Obrácený koláč se slívami a ciderovým krémem
Autor: Britské dobrodružství Jamese Martina Obrácený koláč se slívami a ciderovým krémem

Britské dobrodružství Jamese Martina
James Martin

Šéfkuchaře a milovníka cestování Jamese Martina možná znáte z jeho televizního pořadu, ve kterém objevuje krásné kouty a lokální dobroty, z kterých vaří originální jídla. Svou roadmovie po Velké Británii vtěsnal do knihy, takže se s ním vydejte na zajímavá místa, do špičkových restaurací, za místními farmáři a na barevné trhy, navštivte britské šéfkuchaře a jeho přátel… Zkrátka vše, co stojí v Anglii za ochutnání. James Martin v knize představuje 80 receptů často z důvěrně známých surovin. Možná že s Brity máme společné víc než jen hrdinné piloty z druhé světové války. 
Vydalo nakladatelství Slovart