James Martin

Obrácený koláč se slívami a ciderovým krémem

Moje hodnocení
7x

Víte, proč se říká, že muž má postavit dům, zasadit strom a zplodit syna? Protože to trefně vystihuje, jak dlouho trvá, než stromy začnou plodit. Máte-li štěstí, že ve vašem okolí roste slivoň, švestka, mirabelka nebo myrobalán, můžete si hned upéct tento lahodný koláč. Sladké švestky výborně doplňuje nakyslý žloutkový krém s jemně nahořklými tóny suchého cideru.

8 porcí
90 minut
anglická

Těsto

Krém

Postup přípravy

  1. Jablko podle chuti oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Máslo a cukr vyšlehejte dohladka, v robotu použijte plochou metlu a střední rychlost. Po jednom zašlehejte vejce. Pokud by se směs začala srážet, přidejte 1 lžíci mouky. Zapracujte velkou lžící nebo špachtlí zbylou mouku s kypřicím práškem a polovinu jablka.
  2. Troubu předehřejte na 160 °C. Koláčovou formu vymažte máslem, vyložte pečicím papírem a na dno vyskládejte zbylé plátky jablka (s rozestupy). Rovnoměrně na ně nasypte slívy, navrch rozetřete těsto, uhlaďte a pečte v předehřáté troubě dozlatova, zhruba 40 minut. Zapíchněte do těsta špejli a vytáhnete-li ji čistou, je koláč upečený. Vyjměte ho a nechte chladnout.
  3. Mezitím připravte krém. V míse prošlehejte žloutky s cukrem. V rendlíku ohřejte cider a smetanu, přilijte opatrně k vejcím a prošlehejte. Přelijte zpět do rendlíku a za stálého šlehání zahřívejte na středním stupni do zhoustnutí. Krém je hotový, když ulpívá na zadní straně lžíce. Přeceďte ho, abyste odstranili případné hrudky.
  4. Upečený koláč vyklopte na talíř, sloupněte z něj pečicí papír a nakrájejte ho na dílky. Podávejte s krémem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

James Martin

Slovart James Martin

Šéfkuchaře a milovníka cestování Jamese Martina možná znáte z jeho televizního pořadu, ve kterém objevuje krásné kouty a lokální dobroty, z kterých vaří originální jídla. Svou roadmovie po Velké Británii vtěsnal do knihy, takže se s ním vydejte na zajímavá místa, do špičkových restaurací, za místními farmáři a na barevné trhy, navštivte britské šéfkuchaře a jeho přátel… Zkrátka vše, co stojí v Anglii za ochutnání. James Martin v knize představuje 80 receptů často z důvěrně známých surovin. Možná že s Brity máme společné víc než jen hrdinné piloty z druhé světové války. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty