Těsto
- jablka 1 ks
- máslo (změklé ) 200 g
- cukr krupice 150 g
- vejce 4 ks
- hladká mouka 200 g
- kypřicí prášek 1/2 sáčku
- čerstvé švestky (vypeckované a rozpůlené slívy) 200 g
- máslo (na vymazání formy)
Krém
- žloutek 8 ks
- cukr krupice 75 g
- cider 100 ml
- smetana ke šlehání 300 ml
Postup přípravy
- Jablko podle chuti oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Máslo a cukr vyšlehejte dohladka, v robotu použijte plochou metlu a střední rychlost. Po jednom zašlehejte vejce. Pokud by se směs začala srážet, přidejte 1 lžíci mouky. Zapracujte velkou lžící nebo špachtlí zbylou mouku s kypřicím práškem a polovinu jablka.
- Troubu předehřejte na 160 °C. Koláčovou formu vymažte máslem, vyložte pečicím papírem a na dno vyskládejte zbylé plátky jablka (s rozestupy). Rovnoměrně na ně nasypte slívy, navrch rozetřete těsto, uhlaďte a pečte v předehřáté troubě dozlatova, zhruba 40 minut. Zapíchněte do těsta špejli a vytáhnete-li ji čistou, je koláč upečený. Vyjměte ho a nechte chladnout.
- Mezitím připravte krém. V míse prošlehejte žloutky s cukrem. V rendlíku ohřejte cider a smetanu, přilijte opatrně k vejcím a prošlehejte. Přelijte zpět do rendlíku a za stálého šlehání zahřívejte na středním stupni do zhoustnutí. Krém je hotový, když ulpívá na zadní straně lžíce. Přeceďte ho, abyste odstranili případné hrudky.
- Upečený koláč vyklopte na talíř, sloupněte z něj pečicí papír a nakrájejte ho na dílky. Podávejte s krémem.
Obrácený koláč se slívami a ciderovým krémem Zdroj: Britské dobrodružství Jamese Martina