Karamel
- Voda 4 lžíce
- třtinový cukr 60 g
Těsto
- hladká mouka 180 g
- povolené máslo 150 g
- třtinový cukr 120 g
- Vejce 2 ks
- Kakao 2 plné lžíce
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
- špetka soli
- prášek do pěciva 10 g
- Zakysaná smetana 1 kelímek (180 g)
- Mléko 4 lžíce
- máslo na vymazání a mouka na vysypání
- čerstvé meruňky (vypeckované a rozpůlené)
TIP: Pokud nemáte formu s dokonalým těsněním, doporučujeme koláč upéct v klasické formě, krásně se vyklopí i tak. V opačném případě by totiž mohl karamel a šťáva z meruněk vytéct a spálil by se.
Článek
11x obrácený koláč, naslano i nasladko
Obrácený koláč sester Tatinových je sice z jablek, ale tento způsob přípravy funguje i s jinými surovinami. Takový nektarinkový koláč se zázvorem si jen jednou rozhodně...
Postup přípravy
- Do menšího hrnce dejte cukr společně s vodou a nechte ho na středním plameni rozpustit. Trvá to několik minut. POZOR! Nemíchat! Karamel je hotový, když se voda odpaří. Má zlatohnědou barvu a příjemnou vůni.
- Formu si vymažte kouskem másla a vysypte moukou, nalijte do ní hotový karamel a rozprostřete meruňky řeznou stranou dolů.
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C.
- Povolené máslo vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Zašlehejte vejce jedno po druhém, vanilkový extrakt, smetanu a mléko.
- V jiné míse smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva a špetku soli. Sypkou směs vmíchejte do máslové směsi.
- Těsto dejte do formy s meruňkami a pečte přibližně 45–50 minut. Po upečení nechte koláč malinko vystydnout, poté na formu položte talíř a koláč na něj vyklopte.