Najděte si recept
Na co máte chuť?

Oblíbené mexické chilli con carne s hořkou čokoládou
Chilli con carne je výtečná směs mletého masa, rajčat a fazolí, kterou můžete podle tradičního receptu dochutit kouskem kvalitní hořké čokolády. Zdá se to trochu podivné, ale překvapivě dobře to funguje. Hotové chilli podávejte s rýží, kukuřičnými plackami nebo jednoduše s dobrým chlebem.
do 1,5 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- mleté hovězí maso v bio kvalitě 500 g
- cibule 1 ks
- mrkev 1 ks
- česnek 2 stroužky
- sekaná rajčata bio 600 g
- rajčatový protlak 4 lžíce
- červené fazole 1 plechovka
- bio vysokoprocentní hořká čokoláda 1 kostička
- chilli paprička 1 ks
- rostlinný olej 3 lžíce
- bio třtinový cukr 2 lžičky
- mletý římský kmín 1 lžička
- sůl a čerstvě namletý pepř
- čerstvý koriandr k podávání
- limetová šťáva
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Česnek, chilli i cibuli najemno nakrájejte. Dále očistěte a nastrouhejte mrkev.
- Na oleji nejprve orestujte cibuli a mrkev, posléze přidejte česnek, pepř a kmín. Po chvíli do směsi vložte rajčatový protlak, který důkladně promíchejte s kořením a zeleninou.
- Následuje maso, osolené a opepřené, které pomocí vařečky od sebe mírně oddělte. Nechejte maso zatáhnout.
- Poté přidejte rajčata, chilli a případně vývar. Dochuťte a vařte asi jednu hodinu.
- Zhruba deset minut před koncem přidejte fazole, čokoládu a cukr. Na závěr zakápněte limetovou šťávou.
- Podávejte posypané čerstvým koriandrem s rýží nebo s čerstvým pečivem.
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jež dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.