Suroviny
- mleté hovězí maso (v bio kvalitě) 500 g
- cibule 1 ks
- mrkev 1 ks
- česnek 2 stroužky
- rajčata (sekaná,bio) 600 g
- rajský protlak 4 lžíce
- červené fazole 1 plechovka
- hořká čokoláda (bio vysokoprocentní ) 1 kostička
- červené chilli papričky 1 ks
- rostlinný olej 3 lžíce
- třtinový cukr (bio ) 2 lžičky
- římský kmín (mletý ) 1 lžička
- koriandr (čerstvý, k podávání)
- limetková šťáva
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Česnek, chilli i cibuli najemno nakrájejte. Dále očistěte a nastrouhejte mrkev.
- Na oleji nejprve orestujte cibuli a mrkev, posléze přidejte česnek, pepř a kmín. Po chvíli do směsi vložte rajčatový protlak, který důkladně promíchejte s kořením a zeleninou.
- Následuje maso, osolené a opepřené, které pomocí vařečky od sebe mírně oddělte. Nechejte maso zatáhnout.
- Poté přidejte rajčata, chilli a případně vývar. Dochuťte a vařte asi jednu hodinu.
- Zhruba deset minut před koncem přidejte fazole, čokoládu a cukr. Na závěr zakápněte limetovou šťávou.
- Podávejte posypané čerstvým koriandrem s rýží nebo s čerstvým pečivem.
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jež dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.