Suroviny
- batáty (velké) 4 ks
- olivový olej
- sůl
- anglická slanina (kvalitní, lze vynechat)') 8 plátků
- tvrdý sýr (Monterey Jack nebo čedar) 125 g
- červené chilli papričky (čerstvé) 1–2 ks
- zakysaná smetana (k podávání)
Postup přípravy
- Gril připravte metodou žhavý kaňon – uhlíky navršte ke dvěma protilehlým stěnám grilu tak, že vzniknou dvě žhavé stěny – tak vytvoříte sekce s horkým přímým žárem a uprostřed chladnější prostor s nepřímým žárem, čímž bude během celého grilování zachována konzistentní teplota. Gril přiklopte a nechte rozehřát jako venkovní pec – potřebujete teplotu okolo 175 ˚C.
- Batáty odrbané dočista celé potřete olejem a solí. Položte je doprostřed grilu, přiklopte a pečte asi 1 hodinu, nebo až budou uprostřed měkké a navrch křupavé. Mezitím si usmažte slaninu na pánvi na vysokém plameni (to můžete udělat na sporáku), až bude zlatá a křupavá, pak ji dejte stranou na později.
- Batáty nakrojte, pak na ně rozdrobte slaninu a nastrouhejte sýr. Vraťte na nepřímý žár na gril na dalších 5 až 10 minut pod poklopem, až se sýr roztaví. Mezitím nakrájejte jarní cibulky a chilli na jemné plátky. Posypte jimi batáty a podávejte se lžícemi zakysané smetany.