Na piškot
- vejce (velké) 5 ks
- cukr krupice 150 g
- vanilkový extrakt pár kapek
- hladká mouka 125 g
- kukuřičný škrob 2 lžíce
- mleté mandle 50 g
- máslo (rozpuštěné) 30 g
Na sirup
- cukr krupice 4 lžíce
- třešňový likér 2 lžíce
Na náplň
- maliny 170 g
- moučkový cukr 2 lžíce
- třešňový likér 1 lžíce
- smetana (double cream, prodává Marks&Spencer) 140–170 ml
Na ozdobení
- smetana (double cream, prodává Marks&Spencer) 140–170 ml
- moučkový cukr 1 lžíce
- mandle (pražené mandlové hobliny) 50 g
- maliny 170 g
- moučkový cukr (na ozdobení)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C, u plynové na stupeň 4.
- Piškot: Vejce, cukr a mandlový extrakt vyšlehejte, nejlépe ve stolním mixéru, až bude směs hustá a světlá a neodkapává, když ji z mixéru naberete. Na povrch vyšlehané směsi nasypte mouku a kukuřičný škrob a jemně promíchejte.
- Do mísy se směsí přidejte mleté mandle a máslo nalijte po okrajích, potom opatrně vmíchejte do směsi tak, aby se vše spojilo, ale dávejte pozor, aby se směs nesrazila.
- Směs rozdělte do připravených forem – formy můžete převážit, pokud si chcete být jistí, že je v každé stejné množství. Pečte uprostřed trouby 20–25 minut nebo až se hmota zvedne a na dotek je uprostřed pružná. Vyndejte obě poloviny z trouby a nechte je alespoň 10 minut chladnout ve formách, potom je vyndejte a nechte stranou úplně vychladnout.
- Příprava sirupu: Do malého kastrolu nalijte 4 lžíce vody a přidejte cukr. Na mírném ohni míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Zvyšte teplotu a prudce vařte asi 1 minutu, potom dejte z plotny. Nechte sirup asi 5 minut chladnout a potom vmíchejte třešňový likér. Ještě teplý sirup naneste mašlovačkou na oba teplé díly korpusu a nechte vsáknout.
- Náplň: Rozmačkejte maliny s 1 lžící moučkového cukru a třešňovým likérem. Vyšlehejte krém spolu s se zbývající lžící moučkového cukru, až se budou dělat špičky, potom jej vmíchejte do rozmačkaných malin.
- Malinovým krémem spojte oba díly piškotu.
- Ozdobení: Krém vyšlehejte tak, aby se dělaly špičky, a potom ho naneste na vršek a strany piškotu. Na vrchní vrstvu lehce natlačte mandlové hobliny.
- Maliny naaranžujte na vršek piškotu a zasněžte moučkovým cukrem těsně před podáváním.