Suroviny
- hladká mouka 400 g
- droždí (čerstvé droždí) 20 g
- mléko (vlažné mléko) 180 ml
- cukr krupice 70 g
- žloutek 1 ks
- máslo (rozpuštěné máslo) 75 g
- špetka soli
- mák, plátky mandlí na posypání
- vejce (vejce na potírání) 1 ks
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte kvásek, do hrnečku nalijte 50 ml vlažného mléka, přidejte 2 lžíce mouky, lžíci cukru a mezi prsty rozdrobte droždí. Vše dobře lžičkou zamíchejte a nechte (přikryté utěrkou na teplém místě asi 5 minut) vzejít kvásek.
- Do mísy nasypejte mouku, cukr, přidejte zbylé mléko, 1 žloutek, rozpuštěné máslo, špetku soli a vzešlý kvásek. Nechte v robotu hnětací metlou asi 5 minut zpracovávat těsto, až se nelepí a je krásně plastické. Pokud robota nemáte, bude stačit asi 10 minut hnětat důkladně vařečkou. Těsto rozdělte na dvě části, vytvarujte bochánky, ty přikryjte potravinovou fólií a nechte kynout asi 45 minut.
- Vykynutý bochánek rozválejte na kruh o průměru cca 30 cm, nožem rozkrájejte na 6 trojúhelníků. Každý trojúhelník rukou ještě trošku natáhněte, stočte v rohlíček, položte na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů. Rohlíčky nechte kynout dalších 30 minut.
- Nakynuté rohlíčky potřete rozšlehaným vejcem, posypejte mákem nebo mandlemi. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut, až krásně zezlátnou.