Najděte si recept
Na co máte chuť?

Loupáky
Tyto loupáky provoní vaši nedělní snídani, a když k nim přidáte dobré máslo s džemem, je to opravdová slast!
do 2 hodin
12 ks porcí
Suroviny (12 ks porcí)
- hladká mouka 400 g
- čerstvé droždí 20 g
- vlažné mléko 180 ml
- cukr krupice 70 g
- žloutek 1 ks
- rozpuštěné máslo 75 g
- špetka soli
- mák, plátky mandlí na posypání
- vejce na potírání 1 ks
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Nejdříve si připravte kvásek, do hrnečku nalijte 50 ml vlažného mléka, přidejte 2 lžíce mouky, lžíci cukru a mezi prsty rozdrobte droždí. Vše dobře lžičkou zamíchejte a nechte (přikryté utěrkou na teplém místě asi 5 minut) vzejít kvásek.
- Do mísy nasypejte mouku, cukr, přidejte zbylé mléko, 1 žloutek, rozpuštěné máslo, špetku soli a vzešlý kvásek. Nechte v robotu hnětací metlou asi 5 minut zpracovávat těsto, až se nelepí a je krásně plastické. Pokud robota nemáte, bude stačit asi 10 minut hnětat důkladně vařečkou. Těsto rozdělte na dvě části, vytvarujte bochánky, ty přikryjte potravinovou fólií a nechte kynout asi 45 minut.
- Vykynutý bochánek rozválejte na kruh o průměru cca 30 cm, nožem rozkrájejte na 6 trojúhelníků. Každý trojúhelník rukou ještě trošku natáhněte, stočte v rohlíček, položte na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů. Rohlíčky nechte kynout dalších 30 minut.
- Nakynuté rohlíčky potřete rozšlehaným vejcem, posypejte mákem nebo mandlemi. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut, až krásně zezlátnou.
Loupáky; foto: Foodlover
Recept byl připraven pro www.akademiekvality.cz.
Kdo je Foodlover.cz ?
Jmenuju se Tereza Sychrová a můj blog vznikl v létě roku 2012 z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.
Foodlover.cz jsem především já - od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí, mimo to v posledních letech také milovnice cestování, studentka práv, asistentka v advokátní kanceláři, nenapravitelný nervák, perfekcionista a rozená pečovatelka o své blízké. Všechno se vším souvisí a tak tyhle moje vlastnosti zároveň hodně utváří i podobu blogu.