Najděte si recept
Na co máte chuť?

Latkes
V židovské kuchyni se tzv. latkes často podávají s ovocnými rozvary nebo dokonce přímo nasladko (například poprášené moučkovým cukrem a se zakysanou smetanou) a jsou pokládány za nezbytný sváteční pokrm, zejména při oslavách chanuky.
Suroviny (12 ks porcí)
Postup
- Brambory propláchněte ve velké míse se studenou vodou, sceďte, vymačkejte z nich přebytečnou vodu a pak je rozprostřete na utěrku, aby zcela uschly.
- Ve velké míse smíchejte brambory, pastinák, pažitku, bílky, kukuřičný škrob, 1 lžičku soli a hodně černého pepře.
- Ve velké pánvi zahřejte na středně vysokou až vysokou teplotu polovinu másla a polovinu oleje. Rukama nabírejte vždy asi 2 lžíce hmoty, vymačkejte tekutinu a vytvarujte placku silnou asi 1 cm o průměru 8 cm. Do pánve dejte najednou tolik placek, kolik se jich tam pohodlně vejde, přimáčkněte je a uhlaďte zadní stranou lžíce. Smažte je na středně silném stupni 3 minuty na každé straně. Placky musejí být na povrchu hnědé. Hotové je odkládejte na vrstvu papírových utěrek a udržujte teplé, zatímco smažíte ostatní. Podle potřeby přidávejte zbývající máslo a olej. Ihned podávejte se zakysanou smetanou.
Latkes; foto: Jeruzalém
Jeruzalém
Yotam Ottolenghi & Sami Tamimi
Autoři této knihy vyrůstali v 70. až 80. letech minulého století v Jeruzalémě, aniž by se znali. Yotam žil v židovské čtvrti na západě tohoto starobylého města, Sami v jeho arabské čtvrti na východě. Setkali se v Londýně roku 1999 a stali se z nich obchodní partneři ve firmě Ottolenghi, která mimo jiné provozuje restaurace a lahůdkářství. Jejich zážitky z dětství jim po čase posloužily jako inspirace při psaní této knihy. Tradiční recepty upravili tak, aby vyhovovaly životnímu stylu a chutím současných kuchařů a strávníků. Kniha je napsána jako pocta městu, kde se setkává mnoho kultur a také mnoho kuchyní z různých částí světa.
Obsahuje 120 receptů na přípravu zajímavých pokrmů ze zeleniny, luštěnin i masa, ale i dezertů, vybraných autory na základě jejich preferencí chutí a zvyků při vaření a také vzpomínek na to, jak se vařilo v jejich širších rodinách. Nesnažili se podrobně dokumentovat židovskou ani arabskou kuchyni v uvedeném městě, šlo jim spíše o zachycení vlastních zkušeností a jejich využití v současném stylu vaření.
Vydalo nakladateství Slovart.