návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Kynutá mrkvová bábovka

10–12 porcí
do 1 hodiny
Kynutá mrkvová bábovka
Autor: Johana Pošová Kynutá mrkvová bábovka
Bábovky jsou pro naši kuchyni nepostradatelné a existují na ně desítky receptů. S jarem zase přichází k chuti nějaká ta verze šťavnatého mrkvového koláče, tak proč oba prvky nespojit do krásně nadýchané a svěží verze?
Reklama

Další báječné kynuté moučníky najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Užijte si krásné jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu Prima FRESH plné nových, svěžích receptů, které je radost vařit, najdete v prodeji již od 8. března.
Reklama

Postup

  1. Oba druhy mouky prosejte do mísy, přidejte sůl, oba druhy cukru (asi 1 lžíci si ponechte stranou) a citronovou kůru a promíchejte. Ve směsi udělejte důlek, vsypte zbylou lžíci cukru, vlijte mléko, přidejte rozdrobené droždí a vidličkou trochu promíchejte. Nechte chvíli stát, až droždí zpění, přidejte vlažné rozpuštěné máslo, žloutky, vejce a vypracujte vláčné těsto, které nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem, trvá to asi hodinu a půl.
  2. Nastrouhanou mrkev promíchejte s cukrem, drobty nebo kokosem a ořechy, případně s trochou rumu. Vykynuté těsto rozválejte na plát, potřete ho rozpuštěným máslem a náplní a stočte do rolády. Vložte ji do sádlem vymazané bábovkové formy a nechte asi 30 minut odpočívat.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C. Na povrchu potřete bábovku rozpuštěným sádlem nebo máslem a vložte do trouby. Po 20 minutách snižte teplotu trouby na 160 °C a bábovku pečte ještě asi hodinu. Vyzkoušejte špejlí, jestli je propečená.
Reklama

PRIMA TIP: Po upečení můžete bábovku ještě přelít polevou utřenou z 60 g moučkového cukru, 120 g krémového sýra (žervé), 1 lžíce medu a šťávy z 1 citronu. Bábovce dodá nejen hezký vzhled, ale i příjemný kontrast svěží chuti.

Kynutá mrkvová bábovka  Foto: Kynutá mrkvová bábovka , Foto: Johana Pošová

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama