Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kuře na sójové omáčce, medu a chilli
Článek
22x lákavé recepty na kuřecí stehna v hlavní roli
Suroviny (4 porce)
- kukuřičné kuře bez drobů 1 ks
- Sójová omáčka 2 lžíce
- Med 3 lžíce
- bílé sladší víno 6 lžic
- Olivový olej 3 lžíce
- jablka 2 ks
- hladká mouka 1 lžička
- Provensálské koření 1 lžička
- Rozmarýn 2 snítky
- Chilli paprička 1/2 ks
- Limeta 1 ks
- Sůl
Postup
- Kuře naporcujte na stehna, křídla a prsa, případně díly rozkrojte ještě na polovinu. Promíchejte sójovou omáčku, med, bílé víno a 2 lžíce oleje a do marinády naložte kousky kuřete. Zakryjte ho potravinářskou fólií a uložte alespoň na 1 hodinu do lednice.
- Kousky kuřete opečte zprudka ze všech stran, aby se maso zatáhlo, a vložte ho do pekáče vymazaného zbylým olejem. Jablka zbavte jádřince a nakrájejte na čtvrtky nebo osminy k masu. Podlijte zlehka vodou, zakryjte poklicí nebo alobalem a nechte 45 minut péct.
- Do zbylé marinády vmíchejte mouku a provensálské koření a marinádu vlijte do pekáče ke kuřeti. Pečte nezakryté 5–10 minut, až kuře získá křupavou kůrku a šťáva zhoustne, pozor, ať med příliš nezkaramelizuje. Posypte odrhnutým rozmarýnem a nasekanou chilli papričkou a podávejte se skrojkem limety.
Prostonárodní kuchařka Květy Fialové
Květa Fialová, Martin Slunečko
První kuchařka Květy Fialové je na světě a s ní řada původních receptů na pokrmy, které tato slavná filmová a divadelní herečka vařila nejraději. Květa Fialová vynikala nejen jako herečka, ale i jako kuchařka, která celý život ráda vařila, a to nejraději pro ostatní. Kniha nabízí nápadité recepty, které vycházely z Květiny fantazie, podle nichž připravíte neobvyklé saláty, polévky, herecké rychlovky a také se dozvíte, jak připravit lehká zeleninová jídla, středomořské speciality, ryby, drůbež i tradiční dezerty. Recepty provází Květa svým komentářem a vzpomíná na zákulisí své domácí kuchyně. V kuchařce nechybějí ani vzpomínky na rodinu, herecké přátele a na maminku, za kterou se Květa celý život vracela na Slovensko. Právě od ní pochází řada původních slovenských receptů.
Vydalo nakladatelství EAT CETERA Praha 2017.