Najděte si recept
Na co máte chuť?

Krůtí stehna na zelenině
Pro mnohé je tmavé maso stehen ze sedmičlenného výběru, který krůta poskytuje, to nejlepší. Pečení s kostí mu dodá ještě výraznější chuť a zelenina potřebný šmrnc a svěžest.
nad 2 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- krůtí stehna 2 ks
- olivový nebo rostlinný olej na opékání
- velká mrkev 1 ks
- menší celer 1/2 ks
- Petržel 2-3 ks
- velká bílá cibule 1 ks
- velké brambory 2 ks
- tymián, oregano a/nebo saturejka
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Všechnu zeleninu a brambory očistěte, oloupejte a nakrájejte na kousky, cibuli na půlměsíčky. Ve velkém pekáči rozehřejte olej a opečte na něm stehna. Vyndejte je a do pekáče rozestřete zeleninu a brambory. Zakapejte zbylým olejem.
- Stehna položte navrch a vše osolte a opepřete. Posypte zvolenými bylinkami, které přitom trochu promněte v prstech. Pekáč přikryjte a maso pečte asi 2 hodiny (záleží to na velikosti stehen).
- Pokud je maso už měkké, nechte pekáč odkrytý a stehna pečte ještě chvíli, aby se vypekla kůžička. Pak je naporcujte (odstraňte kromě kostí i ostré tuhé šlachy) a podávejte s pečenou zeleninou, kterou můžete doplnit ještě čerstvým pečivem, šťouchanými bramborami nebo rýží.
Krůtí stehna na zelenině; foto: L.A. CREATIVE FOOD