Vývar
- mrkev 3–4 ks
- pastiňák (velký nebo petržel) 1 ks
- celer kousek
- bobkový list 2 ks
- nové koření 3 kuličky
- pepř celý 2 kuličky
Polévka
- jablka 1 ks
- dýně 250–300 g
- cibule (oloupaná) 1/2 ks
- česnek 3 stroužky
- olivový olej
- tymián (nebo rozmarýn) 1 snítka
- dýňový olej 2 lžičky
- dýňová semínka 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nejprve připravte vývar. Oloupanou mrkev, pastinák a celer zalijte 1,5 litru studené vody, přidejte koření, uveďte do varu a na středním stupni vařte 45 až 60 minut. Pak vývar sceďte.
- Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C a rozložte do pekáčku nakrájené jablko, dýni, cibuli a česnek. Zakapejte olivovým olejem, přidejte bylinky a pečte asi 40 minut. Dýni pak oloupejte a vše rozmixujte. Promíchejte s vývarem, osolte, opepřete, prohřejte a vzniklou hustou polévku podávejte zakápnutou trochou dýňového oleje a posypanou semínky.
Krémová polévka s jablkem a dýní Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD