Krémová polévka s jablkem a dýní

Moje hodnocení
7x

Podzimní kombinace místní zeleniny se nádherně propojí s chutí domácích jablek. O popularitě krémových polévek není třeba ani uvažovat, do našich receptářů vstoupily už dávno, ovšem tahle verze je kromě zjevné hedvábnosti taky pěkně razantní.

4 porce
60 minut

Vývar

  • mrkev 3–4 ks
  • velký pastinák nebo petržel 1 ks
  • kousek celeru
  • bobkový list 2 ks
  • nové koření 3 kuličky
  • celý pepř 2 kuličky

Polévka

  • jablka (jablko) 1 ks
  • dýně 250–300 g
  • cibule, oloupaná 1/2 ks
  • česnek 3 stroužky
  • extra virgin olivový olej (olivový olej)
  • tymián nebo rozmarýn 1 snítka
  • dýňový olej 2 lžičky
  • dýňová semínka 1 hrst
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Nejprve připravte vývar. Oloupanou mrkev, pastinák a celer zalijte 1,5 litru studené vody, přidejte koření, uveďte do varu a na středním stupni vařte 45 až 60 minut. Pak vývar sceďte.
  2. Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C a rozložte do pekáčku nakrájené jablko, dýni, cibuli a česnek. Zakapejte olivovým olejem, přidejte bylinky a pečte asi 40 minut. Dýni pak oloupejte a vše rozmixujte. Promíchejte s vývarem, osolte, opepřete, prohřejte a vzniklou hustou polévku podávejte zakápnutou trochou dýňového oleje a posypanou semínky.

Další originální nápady, jak využít při vaření jablka, najdete v aktuálním podzimním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty