Najděte si recept
Na co máte chuť?

Krémová polévka s jablkem a dýní
Podzimní kombinace místní zeleniny se nádherně propojí s chutí domácích jablek. O popularitě krémových polévek není třeba ani uvažovat, do našich receptářů vstoupily už dávno, ovšem tahle verze je kromě zjevné hedvábnosti taky pěkně razantní.
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
Vývar:
- mrkev 3–4 ks
- velký pastinák nebo petržel 1 ks
- kousek celeru
- bobkový list 2 ks
- nové koření 3 kuličky
- celý pepř 2 kuličky
Polévka:
- jablko 1 ks
- dýně 250–300 g
- cibule, oloupaná 1/2 ks
- česnek 3 stroužky
- olivový olej
- tymián nebo rozmarýn 1 snítka
- dýňový olej 2 lžičky
- dýňová semínka 1 hrst
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Nejprve připravte vývar. Oloupanou mrkev, pastinák a celer zalijte 1,5 litru studené vody, přidejte koření, uveďte do varu a na středním stupni vařte 45 až 60 minut. Pak vývar sceďte.
- Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C a rozložte do pekáčku nakrájené jablko, dýni, cibuli a česnek. Zakapejte olivovým olejem, přidejte bylinky a pečte asi 40 minut. Dýni pak oloupejte a vše rozmixujte. Promíchejte s vývarem, osolte, opepřete, prohřejte a vzniklou hustou polévku podávejte zakápnutou trochou dýňového oleje a posypanou semínky.