Suroviny
- uvařené vejce
- knedlíky
Omáčka
- Máslo plátek 1–1,5 cm
- Cukr 3 lžíce
- Ocet 3–4 lžíce
- Mléko 350 ml
- Smetana 1 ks
- hladká mouka 2–3 lžíce
- hrst posekaného čerstvého kopru
- Sůl
Postup přípravy
- V hrnci rozehřejte máslo, vsypte do něj cukr a nechte rozpustit.
- Jakmile bude mít tendenci přetvářet se na karamel, sejměte ze zdroje tepla a vlijte opatrně ocet. Dávejte velký pozor, prská to!
- Opět postavte na oheň a důkladně promíchejte, až se všechno rozpustí a ocet ztratí svoji čpavost.
- V mléce důkladně rozmíchejte hladkou mouku a vlijte do základu. Metličkou pečlivě promíchávejte a na mírném ohni provařte cca 20 minut.
- Pak přilijte smetanu, trošku osolte, nechte provařit a po odstavení vsypte posekaný kopr. Už dál nevařte, jen ho nechte v omáčce chvíli rozvonět. Podle potřeby samozřejmě dochuťte.