Suroviny
- chlazené máslo 120 g
- hladká mouka 250 g
- cukr moučka 60 g
- Žloutek 2 ks
- Vejce 1 ks
- špetka soli
- pár kapek vanilkového aroma nebo zrníčka z 1/2 vanilkového lusku
Náplň
- čerstvá rebarbora, očištěná a na kostky + kousek másla 600 g
- třtinový cukr 100 g
- kukuřičný škrob 1 lžíce
Drobenka
- hladká mouka 80 g
- cukr moučka 30 g
- chlazené máslo 50 g
- nesolené pistácie, lehce nasekané 40 g
- kousek másla na vymazání formy
Použijte formu o průměru 26 cm.
Článek
Voňavé a lahodné jablečné koláče, to pravé k odpolednímu mlsání
Variant pro jablečný koláč je nespočet. Můžete ho zkombinovat s jiným ovocem, přidat skořici či jiné koření, ani trochou ořechů nepohrdne. S jablečnými plátky se dají...
Postup přípravy
- Nejprve si připravte těsto. V jedné míse smíchejte cukr, máslo, mouku a sůl. Z těchto surovin udělejte posypku – základ pro těsto. Ve druhé míse vyšlehejte vejce, žloutky a vanilku. Vsypte připravenou posypku a vypracujte těsto. To pak zabalte do potravinářské fólie a nechte ho v lednici minimálně hodinu odpočívat.
- Polovinu připravené rebarbory dejte společně s kouskem másla na pánev a zasypte cukrem (dosladit dle chuti). Takto rebarboru poduste doměkka (trvá to přibližně 3–5 minut). Vmíchejte kukuřičný škrob a odstavte z tepla. Tepelně upravenou rebarboru smíchejte s čerstvou rebarborou a nechte ji vychladit na pokojovou teplotu.
- Mezitím si připravte posypku, kterou použijte na koláč. Mouku smíchejte s cukrem a máslem a ručně vypracujte posypku. Pak do ní vmíchejte připravené pistácie a dejte posypku do lednice.
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C a formu na koláč vymažte máslem. Těsto rozválejte a přeneste pomocí válečku do formy. Vyložte pečicím papírem a zasypte fazolemi. Pečte 15 minut, pak odstraňte fazole i s papírem, formu vraťte zpět do trouby a dopékejte ještě 5 minut. Poté částečně předpečený korpus naplňte rebarborou a zasypte posypkou.
- Zůstalo mi trochu těsta, tak jsem okraj nakonec ještě dozdobila. Pečte 30–35 minut nebo dokud posypka nezezlátne.