Rizoto
- olivový olej
- řapíkatý celer (nakrájený nadrobno) 2 řapíky
- česnek (rozdrcený) 5 stroužků
- hnědá rýže (krátkozrnná ) 350 g
- kokosové mléko 400 ml (1 plechovka)
- jablečný ocet 2 lžíce
- citronová šťáva z 1 citronu
- cuketa (malé, nakrájené na půlkolečka) 2 ks
- mražený hrášek 300 g
- máta (lístky z čerstvé máty posekané nahrubo) několik snítek
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Hrášková směs
- mražený hrášek (povolený) 200 g
- citronová šťáva ze 2 citrónů
- bazalka (lístky čerstvé ) 20 g
- droždí (lahůdkové ) 2 lžíce
- olivový olej 70 ml
Postup přípravy
- Do velkého hrnce s poklicí nalijte olivový olej a postavte ho na střední plamen. Přihoďte řapíkatý celer, sůl a pepř a restujte asi 10 minut do změknutí. Přidejte česnek a restujte asi ještě 1 minutu, než přidáte rýži, kokosové mléko, 1,2 l vody, jablečný ocet a citronovou šťávu. Uveďte k varu, pak zmírněte teplotu a mírným varem nechte zaklopené provářet 50 minut, dokud rýže nebude měkká a veškerá tekutina se nevstřebá.
- Čas od času poklici nadzvedněte, abyste obsah hrnce zkontrolovali a zamíchali. Možná budete muset v průběhu vaření přidat ještě trochu vody, protože voda se vyváří a vstřebává v závislosti na tvaru konkrétního hrnce a teplotě.
- Po 50 minutách zvedněte poklici, přidejte cukety, zamíchejte a nechte 5 minut vařit.
- Pak přimíchejte 300 g rozmraženého hrášku, opět zamíchejte a nechte vařit dalších 5 minut. Poté hrnec sejměte z plotny.
- Zatímco se cukety a hrášek prohřívají v rizotu, připravte si krémovitou hráškovou směs. Všechny suroviny jen jednoduše vložte do mixéru a rozmixujte zcela dohladka a důkladně dochuťte.
- Zamíchejte krémovitou hráškovou směs do rizota, posypte lístky máty a podávejte.