zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Klasický americký jablkový páj
Autor: Johana Pošová Klasický americký jablkový páj

Klasický americký jablkový páj

Hodnoceno: 1x
Jeden z nejlepších koláčů, kde se jablkům dostane zasloužené pozornosti a v kombinaci s křehkým těstem skvěle vynikne jejich konzistence i chuť. Koláče s pokličkou, tedy páje, americkou kuchyni opravdu zdobí.
do 1,5 hodiny
1 koláč porce

Další recepty na jablečné koláče najdete v tomto článku:

Článek

Francouzský jablečný koláč  Foto:

Voňavé a lahodné jablečné koláče, to pravé k odpolednímu mlsání

Variant pro jablečný koláč je nespočet. Můžete ho zkombinovat s jiným ovocem, přidat skořici či jiné koření, ani trochou ořechů nepohrdne. S jablečnými plátky se dají...

reklama

Suroviny (1 koláč porce)

Křehké těsto:

Náplň:

Na potření:

Postup

  1. Na těsto nakrájejte máslo na 1cm kostičky a dejte je na chvíli do mrazáku, až budou hodně studené. Mouku, pořádnou špetku mořské soli, krupicový cukr a studené máslo pak nejlépe v robotu prošlehejte, až se směs spojí, ale bude ještě hrudkovitá. Komínkem ve víku robota vlijte 150 ml ledové vody a znovu prošlehejte, aby se vytvořilo hrubší těsto. Spojte ho rukama do dvou placek, zabalte je do fólie a dejte nejméně na 1 hodinu do ledničky.
  2. Jablka oloupejte a zbavte je jaderníků. Polovinu jablek nakrájejte na hrubší kousky a na čtvrtky, druhou polovinu na menší kousky a zakapejte citronovou šťávou. Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte máslo s cukrem a přidejte skořici. Jakmile směs začne bublat, vsypte tu polovinu jablek nakrájených nahrubo a povařte je 10 minut, kdy začnou měknout, ale ještě drží tvar. Vmíchejte zbytek jablek a povařte ještě 4 minuty, pak sejměte z plamene a nechte jablka úplně vychladnout – náplň má obsahovat pevnější a vláčnější kousky jablek.
  3. Troubu předehřejte na 190 °C. Na moukou poprášené ploše vyválejte jednu placku těsta na výšku 3 mm, lehce ho přitom posypávejte moukou. Těsto volně naviňte na váleček a přeneste ho do formy na páj (je kulatá se zkosenými stěnami) o průměru 26 cm a vtlačte ho do formy tak, aby o dost přečnívalo. Doprostřed navršte jablka a lehce je roztlačte, aby formu dobře vyplnila. Vejce prošlehejte a potřete jím okraje těsta. Vyválejte druhou placku těsta a položte ji na náplň. Obě placky v okrajích lehce stlačte k sobě.
  4. Okraje začistěte (z odkrojků můžete vytvořit různé ozdoby a pokrýt jimi páj), pak okraje ozdobně vymačkejte zuby vidličky nebo stlačováním mezi prsty. Povrch páje potřete rozšlehaným vajíčkem a z výšky posypte krystalovým cukrem. Uprostřed vykrojte křížek, aby mohla unikat pára, a páj pečte nejlépe přímo na spodku trouby 50 minut nebo dokud nebude zlatý. Podle amerického zvyku ho podávejte s vanilkovým krémem nebo lehce ušlehanou smetanou.

Klasický americký jablkový páj  Foto: Klasický americký jablkový páj; foto: Johana Pošová

reklama