Těsto
- rýžová mouka (např. Labeta) 180 g
- kakao (holandské ) 2 lžíce
- cukr 80 g
- plnotučné mléko 75 ml
- rostlinný olej 75 ml
- vejce 1 ks
- jedlá soda (např. Labeta) 1/4 lžičky
- xantanová guma špetka
- vanilka špetka
Na ozdobu
- ovoce (lyofilizované ovoce a sušené květy)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 160 °C a formičky na mini bábovky vymažte olejem, aby se po upečení lépe vyklápěly (skvělým pomocníkem je olej ve spreji).
- V jedné míse smíchejte všechny sypké suroviny na těsto a důkladně promíchejte. V druhé míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny.
- Do pěny poté zašlehejte olej a postupně vmíchejte také sypkou směs z první mísy a mléko.
- Spojte v hladké těsto, které vlijte do formiček. Pečte na 160 °C po dobu 18–20 minut.
- Před vyklopením otestujte špejlí, zda jsou bábovky propečené.
- V hrnci ohřejte smetanu a rozpusťte v ní čokoládu. Poté vmíchejte máslo a nechte lehce zchladnout.
- Čokoládovou polevou polijte bábovičky a dozdobte sušeným ovoce a květy.
PRIMA TIP:
Množství surovin v receptu odpovídá polovině běžné bábovky. Pokud ho zdvojnásobíte, můžete upéct jednu velkou bábovku. Pozor však na dobu pečení, bude delší.
Kakaové minibábovičky bez lepku 2 Zdroj: archiv Labeta