Suroviny
- vepřová žebra 800 g
- pivo (např. Holba polotmavá 11) 250 ml
- cibule (menší ) 1 ks
- česnek 1 stroužek
- třtinový cukr 5 lžic
- rajský protlak 1 malá plechovka
- rostlinný olej 1 lžíce
- mletá sladká paprika (může být i uzená) 1 lžička
- sůl 1 lžička
- čerstvě namletý pepř 1 lžička
Postup přípravy
- Očištěná a odblaněná žebírka osolte a vložte do velkého hrnce, ve kterém je podlijte trochou vody. Pod pokličkou duste na mírném ohni zhruba hodinu až hodinu a půl.
- Mezitím rozpalte gril a připravte marinádu.
- V hrnci smíchejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek s ostatními surovinami a kořením, podlijte pivem a zhruba 15 minut povařte, aby se ingredience spojily a marináda trochu zhoustla.
- Podušená žebra pak vydatně potřete marinádou a dejte opéct na rozpálený gril, kde je při občasném otáčení průběžně potírejte zbytkem marinády.
- Zhruba po půl hodině práce rozžhavených uhlíků můžete žebírka naporcovat a podávat.
PRIMA TIP: Pro přípravu měkkých a šťavnatých žeber je ideální variantou nejprve jejich prvotní podušení. Nejenže budou daleko chutnější, ale významně se tím zkrátí i doba grilování, takže zbude více prostoru dát si na chuť jedno orosené.