Grilovaná vepřová žebírka na pivu

Moje hodnocení
6x

Příjemné teplé večery přímo volají po letních grilovačkách, zábavě a pobytu na čerstvém vzduchu. Je čas skočit k řezníkovi pro pořádný kus masa, nachladit zásoby piva a rozpálit gril. Máme pro vás inspiraci v podobě receptu na neodolatelná grilovaná vepřová žebra na pivu!

4 porce
60 minut

Suroviny

  • vepřová žebírka 800 g
  • pivo, např. Holba polotmavá 11 250 ml
  • cibule (menší cibule) 1 ks
  • česnek 1 stroužek
  • bílý jogurt (třtinový cukr) 5 lžic
  • rajský protlak 1 malá plechovka
  • rostlinný olej 1 lžíce
  • mletá sladká paprika, může být i uzená 1 lžička
  • sůl 1 lžička
  • pepř (čerstvě namletý pepř) 1 lžička

Postup přípravy

  1. Očištěná a odblaněná žebírka osolte a vložte do velkého hrnce, ve kterém je podlijte trochou vody. Pod pokličkou duste na mírném ohni zhruba hodinu až hodinu a půl.
  2. Mezitím rozpalte gril a připravte marinádu.
  3. V hrnci smíchejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek s ostatními surovinami a kořením, podlijte pivem a zhruba 15 minut povařte, aby se ingredience spojily a marináda trochu zhoustla.
  4. Podušená žebra pak vydatně potřete marinádou a dejte opéct na rozpálený gril, kde je při občasném otáčení průběžně potírejte zbytkem marinády.
  5. Zhruba po půl hodině práce rozžhavených uhlíků můžete žebírka naporcovat a podávat.

PRIMA TIP: Pro přípravu měkkých a šťavnatých žeber je ideální variantou nejprve jejich prvotní podušení. Nejenže budou daleko chutnější, ale významně se tím zkrátí i doba grilování, takže zbude více prostoru dát si na chuť jedno orosené.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Holba


Přečtěte si také

Recepty