návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Gougère – tymiánové koule z odpalovaného těsta

Hodnoceno: 0x
10–14 bochánků porcí
do 1 hodiny
Gougère – tymiánové koule z odpalovaného těsta
Autor: Kuchařinka.cz Gougère – tymiánové koule z odpalovaného těsta
Tato francouzská specialita jsou vlastně bochánky z odpalovaného těsta, obohacené o sýr dle libosti a o tymián. V naší verzi je použitá mozzarella, ale zvolit můžete jakýkoli váš oblíbený sýr, např. parmezán, ementál, čedar...

Suroviny (10–14 bochánků porcí)

Náplň:

Postup

  1. Rozpalte troubu na 190 stupňů. Nalijte mléko do středního hrnce a zahřejte ho společně s máslem. Ve chvíli, kdy se máslo zcela rozpustí a směs začne probublávat, odstraňte ji z ohně a nasypte do ní všechnu mouku a pečlivě zamíchejte. Vraťte na plotnu a na mírném plameni míchejte, dokud není těsto zcela kompaktní a neodlepuje se od stěn. Ty musí zůstat úplně čisté. Kouli těsta přendejte do misky (nebo do robota) a promíchejte asi minutu (robot K – hák) dokud směs trošku nezchladne. Pak postupně přimíchejte všechna vejce, pepř, sůl a nakonec sýr.
  2. Směsí naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem udělejte bochánky. Nechte mezi nimi prostor, protože ještě zvětší svůj objem. Strčte do trouby – pečte asi 5 minut, dokud se bochánky nenafouknou. V tuhle chvíli otevřete dvířka trouby a zase je zavřete, aby odešla pára. Pečte dalších asi 10 minut, dokud nebudou bochánky krásně zlaté.
  3. Vyndejte z trouby a nechte ideálně na mřížce vychladnout.
  4. Mezitím si připravte náplň. Smetanový sýr smíchejte s rozetřeným stroužkem česneku, solí a pepřem. Plňte těsně před podáváním cukrářským sáčkem tak, že si do každého bochánku uděláte dírku silnější špejlí, do té potom strčíte špičku sáčku a bochánek naplníte. Nepřežeňte to, ať vám náplň nevytéká ven. Stačí troška.

Gougère – tymiánové koule z odpalovaného těsta Foto: Kuchařinka.cz

Gougère – tymiánové koule z odpalovaného těsta. Foto: Kuchařinka.cz

Kuchařinka II

Seznamte se s Kuchařinkou

Jmenuji se Petra Novotná a přiznávám, že nejsem vyučená kuchařka, ale jsem osoba s láskou k vaření. Jsem ale i máma, grafička a teď už i blogerka a mám neodolatelnou touhu vám ukázat, že vaření není tak těžké, jak se někomu může zdát a že používání základních surovin, kvalitního masa, zeleniny a trochu i hlavy může nakonec vést k tomu, že se budete cítit ještě o něco lépe...

… takže vařím, peču a třeba griluju . A přesně to, na co mám chuť já, moje děti nebo můj muž. Někdy jen proto, že se potřebuju trochu zrelaxovat nebo vyzkoušet něco nového. Své výtvory pravidelně sdílím na blogu Kuchařinka.cz.