Suroviny
- plnotučné mléko 90 ml
- vanilkový extrakt 1 lžička
- vejce 1 ks
- pomerančová kůra 1/2 ks
- hladká mouka 90 g
- cukr krupice 1 lžíce
- sůl (špetka oli)
- slunečnicový olej
- moučkový cukr
Postup přípravy
- Mléko, vanilkový extrakt, vejce a nastrouhanou kůru dáme do menší misky a krátce prošleháme.
- Poté do těsta přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem, cukrem krupicí a špetkou soli a vymícháme dohladka.
- V malé pánvi rozehřejeme cca 5 cm vysokou vrstvu slunečnicového oleje. Cca 1/6 těstíčka vlijeme s pomocí trychtýře ve spirálách do rozpáleného slunečnicového oleje.
- Místo trychtýře můžeme použít cukrářský sáček nebo obyčejný igelitový sáček, kterým ustřihneme špičku o průměru zhruba 5 mm. Jakmile začnou okraje spirály zlátnout, obrátíme a smažíme dozlatova z druhé strany.
- Usmažené koláčky zbavíme přebytečného oleje na papírových utěrkách. Ihned podáváme pocukrované cukrem moučka a pokapané medem. Místo medu můžeme použít jakoukoliv marmeládu nebo čerstvé ovoce.