Suroviny
- cukr krupice 150 g
 - jedlá soda 1/2 lžičky
 - citronová kůra (najemno nastrouhaná ) 2 lžičky
 - extra virgin olivový olej (kvalitní) 175 ml
 - podmáslí (kysané ) 120 ml
 - vejce 1 ks
 - vanilkový extrakt 1/2 lžičky
 - hladká mouka 165 g
 - máslo (nebo olivový olej na vymazání formy)
 - sůl špetka
 
Na podávání
- mascarpone 250 g
 - med 2 lžíce
 - ovoce (čerstvé ovoce podle chuti)
 
    
    
Nestačí vám naše tipy na ovocné koláče? Pokud jste na sladké a především třeba na čokoládu, máme pro vás vhodnou alternativu. Jistotou je tento jednoduchý čokoládový koláč!
Postup přípravy
- Pečicí troubu předehřejte na 170 °C. Dno otevírací dortové formy o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem a celou formu vymažte máslem nebo olivovým olejem.
 - V míse metličkou důkladně promíchejte cukr s jedlou sodou, kypřicím práškem a špetkou soli.
 - Přidejte najemno nastrouhanou citronovou kůru, olivový olej, podmáslí, vejce a vanilkový extrakt a metličkou vymíchejte dohladka.
 - Do mísy poté prosejte hladkou moukou a míchejte dohladka. Připravené těsto nalijte do připravené pečicí formy a pečte v předehřáté troubě dozlatova, přibližně 40 minut (jestliže zapíchnete párátko do středu koláče, musí zůstat po vytažení čisté).
 - Korpus nechte ve formě zchladnout 10 minut, poté ho vyndejte z formy a nechte vychladnout na mřížce.
 - Hotový koláč pomocí pruhů pečicího papíru dozdobte moučkovým cukrem. Podávejte s mascarpone, které vyšlehejte s medem, a čerstvým ovocem.