Najděte si recept
Na co máte chuť?

Dušené hovězí na červeném víně s knedlíkem
Kouzlo dušených mas spočívá v tom, že zpravidla stačí naskládat všechny suroviny do hrnce, přiklopit – a na jednu až dvě hodiny si odpočinout a můžete servírovat. V tomto receptu se v omáčce s masem uvaří i knedlíky, takže vám opravdu stačí jen jeden větší hrnec.
do 2 hodin
4 porce
Článek
17x fantastický guláš
Jakmile se začne trochu ochlazovat, chuť na guláš u řady lidí značně stoupá! Zasytí totiž opravdu poctivě – a ta vůně!
Suroviny (4 porce)
Maso:
- hovězí maso na dušení (kýta, roštěnec, plec, krk, kližka) 1 kg
- Olivový olej 60 ml
- pancetta 350 g
- Česnek 2 stroužky
- mrkev 1 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- malé cibulky 12 ks
- konzervovaná krájená rajčata 1 plechovka (400 g)
- Bobkový list 2 ks
- suché červené víno 500 ml
Knedlíky:
- hladká mouka 150 g
- hladkolistá petržel, nasekaná 1 lžíce + na posypání
- špetka soli
- studené máslo 70 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Maso zbavte případných blanek a nakrájejte ho na kostičky. Ve velkém hrnci se silným dnem rozehřejte na střední teplotě olivový olej. Pancettu nakrájejte na kostičky a opékejte ji na oleji 2 minuty, až zezlátne a bude křupavá. Vyjměte ji děrovanou naběračkou.
- Zvyšte teplotu a po dávkách orestujte všechno maso dohněda. Česnek nakrájejte nadrobno, mrkev na kousky, celer na plátky. Cibulky oloupejte. K masu vsypte pancettu, česnek, mrkev, celer, cibulky, pokrájená rajčata a bobkové listy, přilijte víno, promíchejte, zakryjte poklicí, stáhněte teplotu na nízkou a nechte mírně probublávat zhruba 1 hodinu.
- Mezitím připravte knedlíky. V míse smíchejte mouku, petržel a sůl. Máslo nakrájejte do mísy na kostičky a ručně je zapracujte, až směs připomíná drobenku. Přidejte 1 lžíci studené vody a vypracujte pomocí nože kompaktní těsto. Rukama se ho dotýkejte už co nejméně, aby neřídlo. Rozdělte ho na osm dílů a vytvarujte z každého malou kuličku.
- Po hodině dušení masa vložte knedlíky do kastrolu, znovu ho přikryjte pokličkou a vařte na mírném stupni dalších 25 minut. Podávejte posypané nasekanou petrželkou.
Jednoduchý stůl
Svěží a báječné recepty pro každý den
Michele Cranston
Více než sto receptů od rychlých a jednoduchých večeří pro všední den podávaných v obyčejné misce přes rodinná jídla moderního vzhledu až po staré dobré recepty na slavnostní a víkendové pokrmy podávané na jednom velkém talíři pro více lidí dohromady a doplněné o různé přílohy.
Recepty jsou moderní, jednoduché a originální. Na jejich přípravu budete potřebovat pouze dostupné suroviny a přísady, které stačí už jen chytře zkombinovat. Získáte osobité jídlo plné vůní a chutí, které si každý zamiluje. V celé knize najdete spoustu rad a informací, jak nejsnáze dosáhnout správný výsledek – tedy jídlo potěšující všechny smysly.
Vydalo nakladatelství Omega.