návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Čokoládový challah

nad 2 hodiny
Čokoládový challah
Čokoládový challah Autor: Kublanka.cz
Tento pokrm je trochu netradiční a je potřeba nějaká ta zručnost. Pokud se ho ale rozhodnete upéct, doma se po něm jenom zapráší!
Reklama

Suroviny

Těsto:

Náplň:

Reklama

Postup

  1. V misce s vlažnou vodou rozmícháme droždí spolu se špetkou cukru krupice. Směs necháme zhruba 10 minut stát. Na hladině by se měla začít tvořit pěna.
  2. Do velké mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr krupici, lžičku soli a důkladně promícháme. Uprostřed mouky uděláme důlek a vlijeme do něj olej, 2 celá vejce, 1 žloutek (bílek si ponecháme na potírání) a drožďovou směs. Vypracujeme hladké a vláčné těsto, které by se při hnětení mělo samo oddělovat od boků misky. Pokud by bylo těsto příliš lepivé, přidáme malé množství mouky a znovu důkladně prohněteme.
  3. Vypracované těsto dáme do olejem vymazané mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení objemu (90–120 minut).
  4. Mezitím připravíme čokoládovou náplň. Najemno nasekanou čokoládu, skořici a cukr krupici zalijeme rozpuštěným máslem a promícháme.
  5. Vykynuté těsto prohněteme na pomoučeném vále a rozdělíme ho na čtyři stejně velké části. Z každého kusu těsta vyválíme zhruba 40 cm dlouhý pruh těsta, který potřeme čokoládovou náplní (nedotíráme do krajů), zarolujeme ho a spoj těsta důkladně seštípneme.
  6. Z připravených válečků těsta upleteme challah. V podstatě neustále křížíme sousední válečky těsta. Jakmile dokončíme poslední křížení (obr. 4 v návodu), challah otočíme rubovou stranou nahoru a všechny volné kusy těsta spojíme uprostřed challahu. Poté challah překlopíme na plech vyložený pečicím papírem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout cca 60 minut.
  7. Zhruba 20 minut před pečením troubu předehřejeme na 175 °C. Zbylý bílek si prošleháme s 1 lžící studené vody a směsí potřeme nakynutý challah. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova 30–45 minut. Při poklepání by měl znít dutě. Necháme ho vychladnout na mřížce.
Reklama

Čokoládový challah 2 Foto:

Čokoládový challah 3 Foto:

Čokoládový challah 4 Foto:

Čokoládový challah; foto: Kublanka

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama