návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Citronové řezy s polevou

Hodnoceno: 0x
16 ks porcí
do 1 hodiny
Citronové řezy s polevou
Autor: profimedia.cz Citronové řezy s polevou
Kyselá chuť citronu dodá tomuto koláči opravdu svěží příchuť a díky sirupu bude těsto mimořádně vláčné.

Postup

  1. Koláč: Vymastěte formu 20 x 20 cm a dejte stranou. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Smíchejte mouku, sodu na pečení, kypřicí prášek a sůl v míse a dejte stranou. Vyšlehejte vaječné bílky, až budou mít měkké hroty. Dejte stranou.
  3. Ve velké míse utřete máslo a cukr, až bude směs mít krémovou konsistenci, bude lehká a nadýchaná. Do máslové směsi postupně přidejte žloutky a důkladně prošlehejte. Přidejte citronovou kůru a šťávu a míchejte, dokud se vše dobře nespojí. Do moučné směsi přidávejte postupně máselnou a na střídačku s podmáslím.
  4. Postupně opatrně vmíchejte ušlehané bílky. Těsto rozprostřete do vymazané formy. Pečte v předehřáté troubě asi 25–30 minut, až bude vršek zlatavý a těsto uprostřed pružné, když ho zmáčknete. Vyndejte formu z trouby a nožem objeďte kolem jejích svislých stěn. Vidličkou nebo špejlí udělejte do koláče dírky, abyste se ujistili, že neprojedou celým těstem.
  5. Sirup: Smíchejte všechny ingredience, a když se cukr rozpustí, lžící ho přelijte přes koláč, dokud je ještě teplý. Nechte vychladnout a vyndejte z formy.
  6. Poleva: V míse smíchejte všechny ingredience, až vznikne hladká směs. Až bude koláč úplně studený, celý ho pokryjte polevou.

Citronové řezy s polevou  Foto: Citronové řezy s polevou; foto: profimedia.cz

Další tipy na svěží citrusové dezerty najdete zde: