Těsto
- bílý jogurt (plnotučný ) 250 g
- vejce 1 ks
- kypřicí prášek 1/4 lžičky
- hladká mouka (světlá, celozrnná nebo směs) 450–500 g
- sůl
Náplň
- sýr (ideálně domácí gruzínský sulguni nebo půl napůl mozzarella a krémový sýr) 500 g
- vejce 1 ks + případně 4 vejce navrch
- máslo 50 g
- přepuštěné máslo (na potírání nebo smažení)
- sůl
Postup přípravy
- Zpracujte suroviny na chačapuri – těsto má být lehké, ale nelepivé. Nechte asi půl hodiny odpočívat.
- Mezitím připravte náplň. Sulguni nebo mozzarellu nastrouhejte, mozzarellu promíchejte s krémovým sýrem a dál jedním vejcem a máslem, až vznikne hutnější, lepkavá směs. Je-li třeba, osolte ji, ale mějte na paměti slanost sýra/sýrů, a pak rozdělte na čtyři díly.
- Odpočaté těsto rovněž rozdělte na čtyři díly a rozválejte je na placky o průměru cca 20 cm. Doprostřed placky dejte náplň a okraje těsta vytáhněte a ve dvou rozích spojte tak, aby vznikly jakési lodičky (náplň bude uprostřed vykukovat).
- Chcete-li placky smažit, opatrně je poněkud zploštěte a po jedné osmažte v pánvi na rozehřátém másle. Teprve po osmažení opatrně vyklepněte navrch náplně čerstvé vejce – bílek částečně ztuhne zbytkovým teplem, zatímco žloutek zůstane polotekutý.
- Lodičky můžete také upéct v troubě předehřáté na 200 °C, asi 15 minut. Pak na náplň vyklepněte vejce a vraťte ještě na asi 5 minut do trouby, aby vejce ztuhlo.
Chačapuri – gruzínské chlebové placky se sýrovou náplní 2 Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD