Chačapuri – gruzínské chlebové placky se sýrovou náplní
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Chačapuri – gruzínské chlebové placky se sýrovou náplní
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD
Chlebové placky se sýrovou náplní celkově označované jako chačapuri se proslavily daleko za hranicemi Gruzie, kde jsou pokládány za národní pokrm/přílohu, bez níž se neobejde žádná prostá ani slavnostní tabule. Mívají více podob, prakticky se dá říct, že každá domácnost má svůj recept, často se pečou z kynutého těsta, ale výjimkou není ani toto lehké jogurtové v podobě lodičky, doplněné vejcem. Pochází z kraje Adzaharia a nazývá se ačaruli.
Náplň
-
sýr
(ideálně domácí gruzínský sulguni nebo půl napůl mozzarella a krémový sýr)
500 g
-
vejce
1 ks + případně 4 vejce navrch
-
máslo
50 g
-
přepuštěné máslo
(na potírání nebo smažení)
-
sůl
Postup přípravy
-
Zpracujte suroviny na chačapuri – těsto má být lehké, ale nelepivé. Nechte asi půl hodiny odpočívat.
-
Mezitím připravte náplň. Sulguni nebo mozzarellu nastrouhejte, mozzarellu promíchejte s krémovým sýrem a dál jedním vejcem a máslem, až vznikne hutnější, lepkavá směs. Je-li třeba, osolte ji, ale mějte na paměti slanost sýra/sýrů, a pak rozdělte na čtyři díly.
-
Odpočaté těsto rovněž rozdělte na čtyři díly a rozválejte je na placky o průměru cca 20 cm. Doprostřed placky dejte náplň a okraje těsta vytáhněte a ve dvou rozích spojte tak, aby vznikly jakési lodičky (náplň bude uprostřed vykukovat).
-
Chcete-li placky smažit, opatrně je poněkud zploštěte a po jedné osmažte v pánvi na rozehřátém másle. Teprve po osmažení opatrně vyklepněte navrch náplně čerstvé vejce – bílek částečně ztuhne zbytkovým teplem, zatímco žloutek zůstane polotekutý.
-
Lodičky můžete také upéct v troubě předehřáté na 200 °C, asi 15 minut. Pak na náplň vyklepněte vejce a vraťte ještě na asi 5 minut do trouby, aby vejce ztuhlo.
Chačapuri – gruzínské chlebové placky se sýrovou náplní 2
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Chačapuri – gruzínské chlebové placky se sýrovou náplní 2
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD
Další zajímavé recepty z ruské kuchyně najdete v aktuálním podzimním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji: