Najděte si recept
Na co máte chuť?

Ceviche z krevet
Ceviche je pokrm oblíbený v jižní Americe. Princip je jednoduchý, syrové ryby nebo mořské plody se naloží do citrusové šťávy, v které se jakoby trochu uvaří. Poté se dochucují dalšími přísadami. Vyzkoušejte osvěžující recept šéfkuchaře Jana Kvasničky z pražské restaurace AvantGarde.
do 30 minut
4 porce
Seznamte se:
Jan Kvasnička (31), do dejvické restaurace AvantGarde přišel ze Zdenek´s Oyster Baru v Malé Štupartské. Za sebou má bohatou praxi v řadě populárních štací na pražské gastronomické scéně, jako jsou Kampa Park, Villa Richter či ještě dříve Francouzská restaurace Obecního domu. Stále se snaží zdokonalovat, i proto často absolvuje odborné stáže, ta poslední byla v tříhvězdičkové michelinské restauraci Aqua ve Wolfsburgu.
Proč máš rád krevety?
Mám rád jejich variabilitu a různé způsoby použití.
Kde jsi se s nimi poprvé setkal / ochutnal je?
To už si přesně nepamatuju, ale nejspíš to bylo na hotelové škole, tam jsem se seznámil se všemi plody moře, které dodnes neodmyslitelně patří do mého menu.
Suroviny (4 porce)
- syrové tygří krevety 12 ks
- šťáva z jednoho pomeranče
- zázvorová šťáva 1 lžíce
- limetková šťáva 1 lžíce
- Grapefruit
- Olivový olej 50 ml
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
- Chilli paprička 1/2 ks
- čerstvá pažitka
- bílá čekanka 1/2 ks
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Syrové krevety oloupejte, zbavte hlavy a střívek a rozřízněte podélně napůl.
- Krevety vložte do misky, z pomeranče a grepu vykrájejte segmenty, které dejte stranou a ze zbylých plodů vymačkejte šťávu na krevety, přidejte šťávu z nastrouhaného zázvoru, dobře promíchejte, pokud možno zavakuujte a nechte 2–3 hodiny odpočívat v lednici.
- Krevety rozdělte na talíře, zalijte šťávou z marinády, osolte, opepřete a přidejte olivový olej. Nakonec přidejte nadrobno nakrájenou čekanku, chilli papričku, pažitku a vykrájené segmenty z citrusů.
Ceviche z krevet, foto: Mikuláš Gottwald / PHOTOONE