Najděte si recept
Na co máte chuť?

Celerová polévka s křenem, citronem a petrželí
Máte rádi krémové polévky? Inspirujte se dalšími recepty:
Článek
20 receptů pro milovníky krémových polévek
Suroviny (4 porce)
- malý pórek, nahrubo nasekaný 1 ks
- česnek, nahrubo nasekaný 1 ks
- střední brambor, oškrábaný a nakrájený na kostičky 1 ks
- Olivový olej 1/2 lžíce
- malá bulva celeru, nahrubo nakrájená na kostky 1 ks (asi 600 g)
- Citronová kůra 2 proužky
- zeleninový vývar 750 g
- hladkolistá petržel, lístky nahrubo nasekané (stonky uschovat) 20 g
- Bobkový list 1 ks
- čerstvě nastrouhaný křen (nebo konzervovaný) 2 lžíce
- dijónská hořčice 1 lžička
- polotučné mléko 250 ml
- šťáva z 1 citronu
Postup
- V rendlíku v olivovém oleji a polévkové lžíci vody 5 minut smažte pórek, česnek a brambor, často míchejte. Pokud se zelenina přichytává na dno, přidejte ještě trochu vody.
- Přidejte celer, citronovou kůru a bujón. Kouskem nitě svažte petrželovou nať a bobkový list a vhoďte do polévky. Po přivedení k varu nechte jemně bublat a pod pokličkou vařte dalších 30 minut.
- Pět minut předtím, než bude polévka hotová, vyjměte nať s bobkovým listem a citronovou kůru. Vmíchejte nastrouhaný křen, hořčici a mléko. Nechte jemně vařit zbývajících 5 minut, poté rozmixujte. Je-li polévka příliš hustá, přidejte podle potřeby vodu nebo bujón. Dochuťte solí a pepřem. Těsně před podáváním vmíchejte citronovou šťávu a nasekané petrželové lístky.
Polévková mánie
Kathryn Brutonová
80 chutí a vůní zabalených do méně než 300 kalorií
Už naše babičky říkávaly, že polévka je grunt. A nejlepší ze všeho je domácí. Jenže co s tím, když nemáme čas? A po pravdě řečeno, klasické polévky – bramboračka, hrachovka, gulášovka – už nás tak trochu nudí. Chtělo by to něco nového, originálního, dobrého a přitom zdravého. A právě tohle vás v této knize čeká.
Spousta receptů, málo kalorií. Exotické chutě z celého světa. Místo smetany a másla jsou tu výživné oleje z ořechů či semínek, aniž by to ve výsledku nějak ubralo na lahodnosti. A co všechno v knize naleznete?
• Polévky pro vegetariány, vegany i pro ty, kteří dodržují speciální dietu
• Polévky krémové i chlazené, bujóny a consommé
• Patnáctiminutové polévky pro dny, kdy opravdu nestíháte
• Polévky ze superpotravin pro superzdravou vzpruhu
• Nízkokalorické přílohy a snídaňové misky
Vydalo Nakladatelství Metafora.