Suroviny
- pórek 1 ks
- česnek 1 ks
- brambory 1 ks
- olivový olej 1/2 lžíce
- celer 1 ks (asi 600 g)
- citronová kůra 2 proužky
- zeleninový vývar 750 g
- hladkolistá petržel 20 g
- bobkový list 1 ks
- křen 2 lžíce
- dijonská hořčice 1 lžička
- mléko 250 ml
- citronová šťáva 1
Máte rádi krémové polévky? Inspirujte se dalšími recepty:
Článek
20 receptů pro milovníky krémových polévek
Krémové polévky jsou velmi oblíbené. Jejich hladivá struktura je zvláště v zimě vyloženě příjemná. Krémovou polévku lze připravit z mnoha druhů zeleniny nebo luštěnin, a...
Postup přípravy
- V rendlíku v olivovém oleji a polévkové lžíci vody 5 minut smažte pórek, česnek a brambor, často míchejte. Pokud se zelenina přichytává na dno, přidejte ještě trochu vody.
- Přidejte celer, citronovou kůru a bujón. Kouskem nitě svažte petrželovou nať a bobkový list a vhoďte do polévky. Po přivedení k varu nechte jemně bublat a pod pokličkou vařte dalších 30 minut.
- Pět minut předtím, než bude polévka hotová, vyjměte nať s bobkovým listem a citronovou kůru. Vmíchejte nastrouhaný křen, hořčici a mléko. Nechte jemně vařit zbývajících 5 minut, poté rozmixujte. Je-li polévka příliš hustá, přidejte podle potřeby vodu nebo bujón. Dochuťte solí a pepřem. Těsně před podáváním vmíchejte citronovou šťávu a nasekané petrželové lístky.