Suroviny
- extra virgin olivový olej 150 ml
- lilek (velký ) 1 ks
- cibule (velká ) 1 ks
- česnek 3 stroužky
- brambory 800 g
- rajčata (středně velká ) 6 ks
- cherry rajčata 12 ks
- cuketa (malé ) 5 ks
- rajčatová passata 300 g
- oregano (sušené ) 1 lžíce
- hladkolistá petržel 1/2 svazku
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 220 °C. Lilek rozkrojte podélně a pak na silné plátky. Do pánve dejte trochu oleje a na středním stupni na něm smažte plátky lilku 5 až 7 minut, až změknou a zezlátnou. Vyndejte je děrovanou naběračkou a dejte do mísy.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Do pánve přidejte trochu oleje a smažte cibuli a česnek asi 5 minut, až zvláční. Přesuňte do mísy k lilkům.
- Brambory nakrájejte na kostičky, velká rajčata na tenké plátky, malá ponechte v celku, cuketu na plátky. Spolu s passatou a 200 ml přidejte vše do mísy. Posypte oreganem a nakrájenou petrželí, osolte a opepřete. Dobře rukama promíchejte a přesuňte do zapékací formy. Zakapejte zbylým olejem, pečte 30 minut, pak teplotu trouby snižte na 200 °C a zeleninu pečte ještě 20 až 30 minut, až na povrchu zezlátne. Před podáváním nechte trochu vychladnout. Podávejte třeba s kousky fety a chlebovými plackami.
PRIMA TIP: Briam je jídlo velmi variabilní, spíš princip než přesný recept. Pokud namísto passaty použijete další čerstvá rajčata a směs podlijete trochou bílého vína, například, bude to také skvělé. Poměr zeleniny a její druhy také můžete všelijak upravovat a měnit.