Briam – řecká zelenina pečená v troubě

Moje hodnocení
14x

Přestože Řekové nijak výrazně neinklinují k vegetariánství, jejich kuchyně vlastně vegetariánská je – občas obohacená masem. Briam je ideální pro kohokoliv, kdo rád zeleninu. A kdo ji rád krájí.

6 porcí
60 minut
řecká

Suroviny

  • extra panenský olivový olej 150 ml
  • velký lilek 1 ks
  • velká cibule 1 ks
  • česnek 3 stroužky
  • brambory 800 g
  • středně velká rajčata 6 ks
  • cherry rajčata 12 ks
  • malé cukety 5 ks
  • rajčatová passata 300 g
  • sušené oregano 1 lžíce
  • hladkolistá petržel 1/2 svazku
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 220 °C. Lilek rozkrojte podélně a pak na silné plátky. Do pánve dejte trochu oleje a na středním stupni na něm smažte plátky lilku 5 až 7 minut, až změknou a zezlátnou. Vyndejte je děrovanou naběračkou a dejte do mísy.
  2. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Do pánve přidejte trochu oleje a smažte cibuli a česnek asi 5 minut, až zvláční. Přesuňte do mísy k lilkům.
  3. Brambory nakrájejte na kostičky, velká rajčata na tenké plátky, malá ponechte v celku, cuketu na plátky. Spolu s passatou a 200 ml přidejte vše do mísy. Posypte oreganem a nakrájenou petrželí, osolte a opepřete. Dobře rukama promíchejte a přesuňte do zapékací formy. Zakapejte zbylým olejem, pečte 30 minut, pak teplotu trouby snižte na 200 °C a zeleninu pečte ještě 20 až 30 minut, až na povrchu zezlátne. Před podáváním nechte trochu vychladnout. Podávejte třeba s kousky fety a chlebovými plackami.

PRIMA TIP: Briam je jídlo velmi variabilní, spíš princip než přesný recept. Pokud namísto passaty použijete další čerstvá rajčata a směs podlijete trochou bílého vína, například, bude to také skvělé. Poměr zeleniny a její druhy také můžete všelijak upravovat a měnit.

Další výborné recepty ze zemí Středomoří najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty