Najděte si recept
Na co máte chuť?

Brazírovaná hovězí líčka s batátovým pyré
Další ukázkové recepty ze zbrusu nové kuchařky Cat&Cook najdete v podzimním čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji od 12. září:
Článek
Vychutnejte si podzim plný barev, chutí a vůní s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Suroviny (4 porce)
Maso:
- hovězí líčka 1 kg
- Olivový olej 4 lžíce
- mrkev 2 ks
- celer 1 ks
- Petržel 1 ks
- Cibule 2 ks
- dvojitý rajčatový koncentrát 1,5 lžíce
- suché červené víno 500 ml
- masový vývar asi 500 ml
- Máslo 60 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
- hladkolistá petržel nebo mikrobylinky k podávání
Pyré:
- batáty 4 ks
- Máslo 60 g
- Sůl
- smetana ke šlehání dle potřeby
Postup
Litinový hrnec rozehřejte. Líčka omyjte a zbavte největších šlach. Osolte je a opepřete. Do hrnce vlijte olej, vložte postupně líčka a zprudka je opečte ze všech stran dohněda.
Mezitím oloupejte mrkev, celer, petržel a cibuli. Kořenovou zeleninu nakrájejte nahrubo, cibuli najemno. Opečené maso vyjměte, do volného hrnce vsypte zeleninu a restujte ji, až zkaramelizuje. Cibuli přisypte, až bude zelenina skoro měkká, zhruba po 5–7 minutách. Opečte ji dozlatova, vmíchejte protlak, vlijte víno a nechte ho odpařit. Troubu předehřejte na 130 °C.
Do hrnce vraťte maso, zalijte vývarem tak, aby bylo ponořené a vařte zhruba 3 minuty. Seškrábněte výpečky, přiklopte a vložte do předehřáté trouby. Pečte zhruba 3 hodiny doměkka.
Mezitím připravte pyré. Batáty omyjte, oloupejte a nakrájejte na stejně velké kostky. Uvařte je v osolené vodě doměkka, zhruba 15 minut. Slijte a hrncem zatřeste, aby se vypařila zbylá voda. V rendlíku rozehřejte máslo. Vlijte ho k batátům, osolte a rozmixujte na hladké pyré. Podle potřeby ho můžete zjemnit ohřátou smetanou.
Měkká líčka vyjměte a uložte na talíři do vyhřáté (vypnuté trouby). Omáčku přeceďte do hrnce a zahřívejte ji k varu. Svařte na požadovanou hustotu, případně ji zřeďte vývarem a vmíchejte do ní kostičky másla.
Na talíř naservírujte pyré, kolem umístěte líčka a přelijte omáčkou. Posypte nasekanou petrželkou nebo mikrobylinkami.
PRIMA TIP: Dvojitý rajčatový koncentrát je dvakrát redukovaný rajčatový protlak, který je přirozeně sladký a hutný. V obchodě ho najdete pod názvem doppio concentrato nebo double concentrated tomatoes).
Brazírovaná hovězí líčka s batátovým pyré , Foto: Cat & Cook - Ivana Jindřichová
Cat & Cook kuchařka
70 receptů, kterých se už nikdy nebudete bát!
Ivana Jindřichová
Do své první kuchařky jsem chtěla zaznamenat především jídla, která miluji. Vybrala jsem pro vás převážně tradiční recepty z celého světa, kterých se lidé často bojí. Odrazovat můžou například hůře dostupné, či neznámé suroviny nebo dlouhý postup. Tomu jsem v kuchařce jednoduše předešla tím, že jsem všechny netradiční suroviny popsala, poradila vám, kde je sehnat, a ty nejsložitější postupy jsem nafotila krok za krokem.
Kuchařka Cat&Cook by vás v neposlední řadě měla naučit základním návykům v kuchyni, jako je například používání vývaru na vaření krémových polévek a omáček nebo využití digitálního teploměru při přípravě mas a různých dezertů. Dále vám ve své knize vysvětluji různé kuchařské názvy a poukazuji na kuchařské náčiní, které by se vám mohlo hodit.
Celou kuchařkou vás provádí moje kočka Minda, která mi v kuchyni dělá parťáka od koťátka. Je totiž šíleně zvědavá, a dokud byla zdravá, občas se mnou i ochutnávala připravovaná masíčka.
Více info o knize a eshop najdete na www.catandcook.cz.