Maso
- hovězí líčka 1 kg
- olivový olej 4 lžíce
- mrkev 2 ks
- celer 1 ks
- petržel 1 ks
- cibule 2 ks
- koncentrát (dvojitý rajčatový ) 1,5 lžíce
- červené víno (suché ) 500 ml
- vývar (masový ) asi 500 ml
- máslo 60 g
- hladkolistá petržel (nebo mikrobylinky k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Pyré
- batáty 4 ks
- máslo 60 g
- smetana ke šlehání (dle potřeby)
- sůl
Další ukázkové recepty ze zbrusu nové kuchařky Cat&Cook najdete v podzimním čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji od 12. září:
Článek
Vychutnejte si podzim plný barev, chutí a vůní s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Nové číslo časopisu Prima FRESH vás provede nádherným obdobím podzimu a nabídne více než 70 nových receptů. Najdete ho v prodeji v široké obchodní síti už od středy 12. září.
Postup přípravy
Litinový hrnec rozehřejte. Líčka omyjte a zbavte největších šlach. Osolte je a opepřete. Do hrnce vlijte olej, vložte postupně líčka a zprudka je opečte ze všech stran dohněda.
Mezitím oloupejte mrkev, celer, petržel a cibuli. Kořenovou zeleninu nakrájejte nahrubo, cibuli najemno. Opečené maso vyjměte, do volného hrnce vsypte zeleninu a restujte ji, až zkaramelizuje. Cibuli přisypte, až bude zelenina skoro měkká, zhruba po 5–7 minutách. Opečte ji dozlatova, vmíchejte protlak, vlijte víno a nechte ho odpařit. Troubu předehřejte na 130 °C.
Do hrnce vraťte maso, zalijte vývarem tak, aby bylo ponořené a vařte zhruba 3 minuty. Seškrábněte výpečky, přiklopte a vložte do předehřáté trouby. Pečte zhruba 3 hodiny doměkka.
Mezitím připravte pyré. Batáty omyjte, oloupejte a nakrájejte na stejně velké kostky. Uvařte je v osolené vodě doměkka, zhruba 15 minut. Slijte a hrncem zatřeste, aby se vypařila zbylá voda. V rendlíku rozehřejte máslo. Vlijte ho k batátům, osolte a rozmixujte na hladké pyré. Podle potřeby ho můžete zjemnit ohřátou smetanou.
Měkká líčka vyjměte a uložte na talíři do vyhřáté (vypnuté trouby). Omáčku přeceďte do hrnce a zahřívejte ji k varu. Svařte na požadovanou hustotu, případně ji zřeďte vývarem a vmíchejte do ní kostičky másla.
Na talíř naservírujte pyré, kolem umístěte líčka a přelijte omáčkou. Posypte nasekanou petrželkou nebo mikrobylinkami.