zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Boeuf Bourguignon
Autor: Michal Šajmir Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Hodnoceno: 1x
Příprava tohoto slavného pokrmu z francouzské kuchyně potřebuje svůj čas. Za trpělivost se ovšem odvděčí delikátní vyváženou chutí, která stojí za to čekání.
do 2 hodin
4-6 porce

Beef Bourginon  Foto: Michal Šajmir

Boeuf Bourguignon. Foto: Michal Šajmir

 

reklama

Postup

  1. Maso nakrájejte na větší kostky asi 3 x 3 cm. Velkou cibuli nakrájejte najemno, mrkev na kolečka, řapíkatý celer na kousky velké asi 3 cm. Vložte do mísy na marinování, zalejte vínem a přidejte všechno koření. Nechte v lednici marinovat minimálně 24 hodin.
  2. Druhý den slijte maso přes síto, víno z marinády uschovejte. Ve velkém kastrolu dejte dobře vyškvařit slaninu nakrájenou na malé kostičky, přidejte olivový olej, malé cibulky a z marinády uschovaný řapíkatý celer a mrkev a vše dozlatova opečte.
  3. Opečenou zeleninu vyjměte a v kastrolu orestujte ze všech stran maso s česnekem nakrájeným na plátky.
  4. Když je maso ze všech stran opečené, přidejte zpátky orestovanou zeleninu, koření z marinády a vše zalijte vínem z marinády. Jemně osolte, přiveďte k varu, zakryjte poklicí a na velmi mírném plameni nechte probublávat až do úplného změknutí masa. Minimálně 3 hodiny.
  5. Před koncem vaření osmahněte žampiony překrojené napůl na másle. Na posledních 10 minut je přidejte k masu a společně provařte. Na závěr zjemněte střikem kvalitního koňaku.

Beef Bourginon  Foto: Michal Šajmir

Boeuf Bourguignon. Foto: Michal Šajmir; www.michalsajmir.com

reklama