Najděte si recept
Na co máte chuť?

Bílá ovarová česnečka
Suroviny (4 porce)
- ječné kroupy 1 hrst
- vývar z vepřového kolena 1–1,5 l
- brambory 4 ks
- drcený kmín 1 špetka
- Máslo 1 lžíce
- Cibule 1 ks
- mrkev 2 ks
- ostřejší klobása 1/2 ks
- Česnek 7 stroužků
- smetana 33% 4 lžíce
- Sůl
- čerstvě mletý pepř
- Pažitka 1 malý svazek
Postup
- Kroupy namočte 30 minut předem do studené vody. Pak je slijte a propláchněte studenou čistou vodou.
- Z vývaru z kolena seberte z povrchu tuk (je-li třeba) a přiveďte ho k varu. Když se začne vařit, přisypte připravené kroupy. Vařte, dokud kroupy nezačnou měknout, cca 20 minut. Mezitím oloupejte, očistěte a nakrájejte zeleninu. Brambory nakrájené na větší kostičky a kmín přidejte k poloměkkým kroupám.
- Na másle osmahněte dosklovata na kostičky nakrájenou cibuli, pak přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev, ještě několik minut opékejte a obsah pánve vmíchejte do polévky. Přidejte klobásu pokrájenou na kolečka (je-li třeba, předem ji oloupejte) a 5 minut povařte. Do polévky prolisujte česnek, vlijte smetanu a ochutnejte. Dochuťte solí a pepřem a nechte krátce přejít varem. Po vypnutí polévku ozdobte najemno nasekanou pažitkou.
- Prima tip: kroupy, i když jsou předem namočené, během vaření vstřebají dost tekutiny. Podle potřeby dolévejte vývar nebo vodu. Z vývaru je třeba sebrat tuk. Uložte vývar do lednice, tuk se na povrchu krásně oddělí a snadno ho seberete lžící. Pokud nestačíte vývar vychladit, naběračkou seberte tuk z horkého scezeného vývaru.
Bílá ovarová česnečka, foto: Silvie Kolevová
Karolína, domácí kuchařka – Štěstí z kuchyně
Tato kniha navazuje na první, velice úspěšnou, kuchařku Karolíny Kamberské - Karolína, domácí kuchařka - i na její stejnojmenný populární pořad na TV Prima. Šest přehledných kapitol nabízí prověřená a nápaditá jídla pro všední i sváteční den a různé životní situace. Jídlo je pro Karolínu jistotou, která přináší do života radost - a to i tehdy, když na vás jinak dopadá hromada starostí. Proto tuto kuchařku nazvala příznačně Štěstí z kuchyně.
Inspiraci pro své recepty Karolína hledá nejčastěji v tradiční české kuchyni, ráda vychází z kuchařek z období první republiky, rozhlíží se ale i po kuchyních našich sousedů a pro nápady se občas vypraví i dál, hlavně na jih, který na nás středoevropany působí tak blahodárně... Tradiční recepty ráda přetváří do lehčí a moderní podoby, ale vždy s respektem k jejich kouzlu. Karolíniny recepty jsou přehledné, jednoduché a praktické a jsou tak lákavou inspirací pro zkušené i začínající domácí kuchařky i kuchaře.