Vývar
- hovězí vývar 1 a 1/2 l
- šalotka 1 ks
- zázvor 1 cm
- chilli papričky 1/2 ks
- citronová tráva 1 ks
- česnek 2 stroužky
- kardamom 1 ks
- badyán 1 ks
- celá skořice 1 ks
- rybí omáčka 2–3 lžíce
- arašídový olej 1 lžíce
Knedlíčky
- mleté hovězí maso 125 g
- mleté vepřové maso 125 g
- šalotka 1 ks
- zázvor 1/2 cm
- česnek 1 ks
- chilli papričky 1/4 ks
- koriandr hrst
- sójová omáčka 1 lžička
- rybí omáčka 1/2 lžíce
- citronová tráva 1 ks
- vejce 1 ks
- sůl špetka
- arašídový olej
K servírování
- hrachové lusky hrst
- bazalka (thajská)
- koriandr hrst
- chilli
- limetka 1 ks
- rýžové nudle
Postup přípravy
- Hrnec rozpalte na sporáku a na lžíci arašídového oleje orestujte nadrobno nakrájenou šalotku, zázvor, chilli, citronovou trávu a po chvíli přidejte nasekaný česnek, kardamom, skořici a badyán. Všechno se v rozpáleném hrnci pěkně rozvoní. Česnek má tendenci rychle se spálit, proto ho kontrolujte a jakmile bude mít zlatavou barvu zalijte vše hovězím vývarem a přidejte rybí omáčku, která v asijské kuchyni nahrazuje sůl. Polévku přiveďte k varu, stáhněte plamen a nechte probublávat.
- V misce vytvořte ochucenou směs pro knedlíčky. Mleté maso smíchejte společně s nadrobno nakrájenou šalotkou, česnekem, zázvorem, chilli, citronovou trávou, koriandrové stonky a duchuťte sójovou a rybí omáčkou. Aby knedlíčky držely pohromadě, zamíchejte do směsi celé vajíčko a dobře promíchejte. V této fázi rozpalte pánev a orestujte kousek masové směsi, abyste věděli, jestli je vše dostatečně dochucené. Pokud jste spokojení, vytvořte knedlíčky, které opečete na arašídovém oleji ze všech stran. Hotové knedlíčky dejte na papírový ubrousek, abyste je zbavili přebytečného tuku.
- Hotové knedlíčky přidejte do vývaru a nechte pomalu vařit 15–20 minut. Knedlíčky se dostatečně provaří a vývar díky nim dostane daleko silnější chuť. Může se stát, že na hladině vývaru budete mít pěnu, tu je lepší v průběhu několikrát posbírat, ať máte vývar krásně čistý.
- Uvařte rýžové nudle podle návodu na obalu.
- Než se nudle uvaří, očistěte hráškové lusky a nakrájejte je na 1/2cm plátky. Thajskou bazalku, koriandr a chilli nakrájejte na menší kousky. Limetky překrojte na měsíčky a všechno takto připravené dejte na talířek, aby si každý mohl dát do polévky, kolik bude chtít.
- Uvařené nudle dejte do misky a zalijte horkým vývarem s asijskými knedlíčky. Nakonec si každý sám u stolu může dát bylinek kolik jen bude chtít a dochutí si limetkovou šťávou sám podle sebe. Přece jen každý má rád jinak kyselejší nebo pálivější polévku :)