Na omáčku
- cukr 1 PL
Na žemlovku
- med 100 ml
Na žemlovku
Postup přípravy
- Pečivo nakrájíme na 1 až 2 cm vysoké delší plátky, pokud máme již veku předkrájenou, nemusíme nic řešit. Následně kousky pečiva opečeme při střední teplotě na pánvi, ať se na povrchu z obou stran trochu opečou, chytnou křupavost. Není potřeba, aby se moc zbarvily… Jde o to, aby chytily křupavost, zpevnily se. Díky tomu pak tolik „nenasají“ a ve výsledku bude mít žemlovka lepší strukturu. Formu na pečení vyložíme pečicím papírem. Ghí krátce prohřejeme s rozmarýnem a medem. Mléko smícháme s vejci, vanilkovým cukrem, kůrou z 1/2 citronu a zbylým cukrem dle chuti.
- Opečené pečivo potřeme ghí s medem a rozmarýnem. Poté houstičky namočíme do mléčně směsi a necháme nasát. Jakmile to bude, tak už se můžeme pustit do vrstvení. Namočené plátky pečiva v jedné řadě vyskládáme všude po dně pečicí formy. Přidáme vrstvu rozinek, višní, přimáčkneme a opět doplníme namočené pečivo… Pak zase rozinky a višně a opět přimáčkneme. Poslední vrstvu tvoří namočené pečivo. Jakmile bude celá forma zakrytá plátky veky, ještě jednou, naposledy, na pečivo maličko zatlačíme rukama směrem dolů, ať jsou vrstvy žemlovky kompaktní. Na konec po celém povrchu rozlijeme zbylé mléko, rozložíme plátky másla a žemlovku maličko pocukrujeme, posypeme skořicí. Cukr zkaramelizuje a dodá barvu. Žemlovku pečeme při 180 °C asi 40 minut.
- Na omáčku dáme do rendlíku cukr a počkáme, až se rozpustí na karamel, přidáme višně, trochu vody, kůru z pomeranče a vše asi 10 minut povaříme, dokud se omáčka mírně nezredukuje, vyndáme kůru z pomeranče, dle potřeby zahustíme kukuřičným škrobem. Rozmixujeme a zchladíme. Na vanilkovým krém v rendlíku přivedeme k mírnému varu smetanu s vydlabaným vanilkovým luskem. V míse smícháme cukr a kukuřičný škrob. Přidáme žloutky a dobře promícháme. Vaječnou směs začneme přidávat do smetany, pořádně mícháme. Přivedeme k mírnému varu – zhoustne docela rychle a stačí jen minuta. Nakonec krém zjemníme máslem a podle libosti ještě dosladíme, případně pro větší nadýchanost rozmixujeme. Dozdobíme lístky máty a višně.