Suroviny
- vepřová panenka 1-1,5 kg
- anglická slanina 500 g
- rozmarýn
- slunečnicový olej
- máslo
- brambory 1 kg
- fazolové lusky
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Vepřovou panenku umyjeme, osušíme a nakrájíme na stejně veliké špalíčky. Panenku osolíme a opepříme. Každý špalíček zabalíme do plátku slaniny a stáhneme opatrně provázkem. Dáme do mísy.
- Pokapeme olejem a proložíme rozmarýnem. Necháme odpočinout v lednici. Před servírováním panenku vytáhneme, zprudka opečeme na pánvi ze všech stran, zabalíme do alobalu – na každý špalíček položíme kousek másla a necháme péct při teplotě 180°C 15–20 minut, dokud není maso upečené, ale ne přepečené, musí být šťavnaté.
- Oloupeme a uvaříme si brambory, které následně s kouskem másla rozšťoucháme. Na použité pánvi (s předešlým výpekem) osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu a přidáme fazolové lusky, které krátce prohřejeme a opepříme dle chuti.
Autor receptu: Jaroslav Zaoral