Suroviny
Postup přípravy
- Vepřovou panenku očistíme, rozkrojíme na dvě půlky, které následně osolíme, opepříme a pomažeme směsí rozdrceného rozmarýnu s olivovým olejem a necháme naložené v lednici nejlépe přes noc. Mraženou zeleninu tepelně upravíme na pánvi a bylinkovém másle tak, aby byla křupavě měkká na skus. Cibuli očistíme a nakrájíme na měsíčky, brokolici na malá srdíčka, mrkev na malé kostičky a těsně před podáváním osmažíme na olivovém oleji a na másle.
- Maso vyndáme z lednice a necháme lehce odstát v pokojové teplotě. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a poté do něj vložíme obě poloviny vepřové panenky, které následně zprudka osmažíme ze všech čtyř stran. Necháme 1–2 minuty smažit, ať se maso pěkně zatáhne a udrží si v sobě všechnu šťávu. Rozehřejeme troubu na 160 °C, vložíme do něj panenku v pekáči na 15–18 minut a necháme péct.
- V hrnci uvaříme malé baby brambory, které po uvaření neloupeme a na pánvi ještě lehce osmažíme na másle s přidanou nasekanou pažitkou. Část uvařené zeleniny rozmixujeme na jemno ponorným mixérem anebo v mixéru. Ostatní zeleninu rozdělíme na malé kousky a připravíme na zdobení. Upečené maso necháme 5 minut odpočinout a poté nakrájíme na silnější plátky, takové menší bifteky. Pyré rozetřeme na talíř, položíme plátky masa, pyré nazdobíme drobnou ogrilovanou a uvařenou zeleninou, přidáme ještě baby brambory a může se podávat.