Suroviny
- telecí svíčková 750 g
- lišky 150 g
- petržel
- tymián
- demi glace
- česnek
- pastiňák 300 g
- brambory 1 kg
- šlehačka 150 g
- brusinkový kompot
- červené víno 0.6 l
- cuketa 100 g
- sůl
- máslo
- hovězí vývar
- rostlinný olej
- barevný pepř
Postup přípravy
- Telecí svíčkovou odblaníme (očistíme), osolíme, opepříme barevným pepřem a opečeme po všech stranách na oleji spolu s tymiánem a rozmáčklým stroužkem česneku, přidáme máslo a přeléváme po opečeném mase. Maso necháme odpočinout. Na další pánvi orestujeme čerstvé lišky spolu s nakrájenou cuketou na menší kousky. Osolíme, opepříme a dáme stranou na teplo. Brambory a pastinák uvaříme v osolené vodě, ale každé zvlášť, doměkka. Vodu scedíme, přidáme máslo a rozšleháme spolu se smetanou do hladkého pyré. Dochutíme solí. Uchováme teplé ve vodní lázni.
- Pánev z výpeku od masa zastříkneme červeným vínem s trochou vývaru, vložíme snítku tymiánu, opečený česnek (od masa), necháme zredukovat a přidáme demi glace. Po redukci přidáme brusinkový kompot. Stáhneme z ohně a přidáme ztuhlé máslo a lehce vmícháme do omáčky. Servírujeme tři nastříkaná pyré (cukrářským sáčkem) spolu s liškami a cuketou a naporcovaným válečkem telecí svíčkové s omáčkou a plocholistou petrželí.