Suroviny
- zadní hovězí maso 700 g
- špek 150 g
- cibule 1
- mrkev 3
- petržel 2
- celer 1/2
- nové koření
- pepř celý
- cukr krupice 3 PL
- hovězí vývar
- smetana na vaření 350 ml
- hladká mouka 30 g
- máslo 30 g
- sádlo
- ocet
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Karlovarský knedlík
- bílé pečivo 250 g
- hrubá mouka 100 g
- mléko 200 ml
- vejce 2
- hladkolistá petržel
- muškátový oříšek
- sůl
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme špek. Ten nakrájíme na špalíčky silné asi 1 cm, z celé délky špeku. Špalíčky pak dáme na dvě hodiny do mrazničky, ztuhnou a bude se s nimi lépe pracovat. Ostrým, úzkým nožem uděláme do masa díry a do ní dáme špalíčky špeku. Maso pevně stáhněme provázkem.
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Do pánve nebo hrnce dáme rozehřát sádlo. Maso ze všech stran osolíme a opepřeme a dáme opéct. Mezitím si očistíme zeleninu a nakrájíme na drobné kostičky.
- Opečené maso vyndáme z pánve nebo pekáče a dáme bokem. Místo něj vsypeme zeleninu, kromě cibule. Opékáme pěkně dozlatova, přidáme cibuli. Zasypeme cukrem a mícháme asi dvě minuty. Přidáme ocet. Necháme zprudka vyvařit, vrátíme do pekáče maso a zalijeme vývarem.
- Přidáme celé koření (asi 7 kuliček pepře a 7 kuliček nového koření, kdo chce, může přidat ještě jeden bobkový list). Přiklopíme poklicí a dáme do trouby. Maso pečeme asi dvě hodiny, pak zabalíme do alobalu. Troubu vypněme a maso v alobalu do ní vložíme.
- Vyndáme z omáčky koření. Tyčovým mixérem rozmixujeme najemno. Přidáme smetanu. V malém hrnci si rozehřejeme máslo, vsypeme na něj mouku a umícháme jíšku. Tu rozmícháme v omáčce.
- Omáčku ještě 15 až 20 minut provaříme. Maso nakrájíme na tenké plátky a podáváme s omáčkou a domácími kynutými knedlíky.
- Houskový knedlík: Do hlubší mísy si prosejeme mouku se špetkou soli a uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, které posypeme lžičkou krupicového cukru. Na takto připravené droždí nalijeme 3–4 lžíce vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Během čekání na kvásek pokrájíme obě housky na drobné kostičky. Ve zbylém mléce dobře rozšleháme vejce.
- Na vzešlý kvásek přilijeme mléko s rozšlehaným vejcem. Nejlépe širší vařečkou dobře zpracujeme v těsto. Přibližně po 3 minutách hnětení těsta přidáme pokrájené žemle. Necháme 40 minut kynout. Z hotového těsta připravíme dvě přibližně stejné šišky a necháme 10–15 minut odpočinout. Nakynuté knedlíky vaříme v osolené vodě z každé strany 9 minut.
- Karlovarský knedlík: Na knedlíky pečivo nakrájíme na kostičky. V míse promícháme mléko se žloutky, osolíme, dochutíme muškátovým oříškem a přidáme tolik mouky, aby vzniklo hustší těstíčko. Vmícháme do něj petržel a ušlehný sníh.
- Vytvarujeme z něj dvě šišky a zabalíme je buď do namočených vyždímaných čistých utěrek (kusů plátna), nebo do potravinové fólie. Zabalené knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme cca 25 minut.
Autor receptu: Anna Hornyáková