Suroviny
- filet z lososa 5
- brambory 750 g
- batáty 400 g
- smetana na vaření 250 ml
- máslo 50 g
- rajčata 500 g
- šalotka 1
- sušená rajčata 6
- cukr
- bylinky (rozmarýn a petržel)
- citronová šťáva
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Prvním krokem je příprava tataráčku. Klasická i sušená rajčata nakrájíme na menší kousky, přidáme jemně nasekanou šalotku a čerstvou petrželku. Dochutíme pár kapkami citronové šťávy, solí a pepřem. Pokud tataráček bude až moc kyselý (záleží na chuti rajčat), přidáme špetku cukru nebo lžičku jiného sladidla (med, čekankový sirup apod.). Oloupané a nakrájené batáty spolu s bramborami uvaříme v osolené vodě doměkka.
- Lososa osolíme, opepříme a zprudka opečeme na olivovém oleji: cca 2–3 minuty. Jako první na pánev pokládáme vždy stranu ryby, na níž je kůže. Až kůže bude krásně opečená a křupavá, lososa ihned přemístíme na plech vyložený pečicím papírem. Navrch každého filátka položíme kostku másla a snítku rozmarýnu. Rybu dopečeme v troubě rozpálené na 180 stupňů, cca 4–5 minut.
- Během doby, co je losos v troubě, si dokončíme pyré. Brambory a batáty slijeme a přidáme studené máslo. Lehce promixujeme. Dále už jen po částech přiléváme ohřátou smetanu, dokud nejsme spokojeni s konzistencí pyré. Na závěr už jen trochu osolíme.
Autor receptu: Jakub Krejčíř