Suroviny
- květák 500 g
- máslo 12 g
- mléko 400 ml
- vývar 400 ml
- smetana 80 ml
- žloutek 2
- pórek 110 g
- muškátový oříšek
- olivový olej 150 ml
- pažitka 30 g
- hladkolistá petržel 30 g
- sůl
- tvarůžky
Postup přípravy
- Na másle orestujeme bílou část pórku, přidáme syrový květák rozebraný na růžičky, zalijeme vývarem a mlékem, přidáme smetanu a provaříme do změknutí květáku. Zašleháme žloutky a dochutíme solí, bílým pepřem a muškátovým oříškem.
- Poté vše rozmixujeme do hladké hmoty a jen lehce přihříváme (nevaříme!). Bylinkový olej – nasekáme bylinky, zalijeme olejem, rozmixujeme a propasírujeme přes jemné sítko. Při servisu zdobíme bylinkovým olejem, klíčky z červené řepy a nastrouhaným tvarůžkem.
Autor receptu: David Johánek