Suroviny
Játrové knedlíčky
- kuřecí játra 250 g
- kuřecí prsa 250 g
- strouhanka 200 g
- mléko 50 ml
- žloutek 4
- petrželka 1 PL
- majoránka 2 ML
- česnek 3 stroužky
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Kuřecí maso, polovinu celeru, dvě mrkve, jednu petržel, cibuli, petrželku a koření dáme do 1,5 litru studené vody. Přivedeme k varu a necháme mírně probublávat asi 2 hodiny. Mezitím připravíme játrové knedlíčky.
- Kuřecí játra a prsíčka rozmixujeme, přidáme strouhanku namočenou v mléce, osolíme, opepřeme, přidáme žloutky, petrželku, majoránku a prolisovaný česnek. Promícháme a necháme asi hodinu v ledničce.
- Vývar scedíme, uvařenou zeleninu vyhodíme. Polévku vratíme zpět na plotýnku a přivedeme k varu. Čerstvou mrkev, celer a petržel pokrájíme na drobné kostičky a vhodíme do vývaru. Pomocí dvou lžiček tvarujeme z játrové hmoty malé nočky a vaříme je ve vývaru, dokud nevyplavou; stačit by mělo pět minut. Polévku dochutíme solí a pepřem, přidáme nasekanou čerstvou petrželku a podáváme.
Autor receptu: Jiří Běhal