Kuřecí kousky
- stehenní kuřecí řízky 3 kusy
- zázvor 25 g
- česnek 3 stroužky
- kukuřičný škrob 3 lžíce
- hladká mouka 30 g
- voda 2 lžíce
- sójová omáčka (světlá) 2 lžíce
- vinný ocet 1 lžíce
- vejce
- sůl
Omáčka
- kukuřičný škrob 1 lžíce
- sójová omáčka 3 lžíce
- rýžový ocet 3 lžíce
- med 2 lžíce
- voda 100 ml
- bílý pepř půl lžičky
- chilli papričky (sušené) 5 kusů
na dokončení
- bílá sezamová semínka dle potřeby
Postup
- Kuřecí stehenní řízky nakrájíme na menší kousky (cca 2,5 x 2,5 cm).
- Nyní si připravíme marinádu na kuřecí kousky. Zázvor očistíme od slupky a nakrájíme jej na drobné kostičky (čím menší, tím lepší). Stroužky česneku očistíme a prolisujeme. Oboje vložíme do misky, přidáme škrob, mouku, vodu, sójovou omáčku, ocet, vejce a sůl. Vše metličkou dobře promícháme, aby omáčka byla bez moučných hrudek. Do připravené marinády vložíme kuřecí kousky a dobře je v omáčce obalíme. Poté je na chvíli dáme stranou.
- Nyní je čas dát si vařit rýži a brokolici.
- Nejprve si připravíme omáčku. Do středně velké misky nalijeme vodu, přidáme med, sójovou omáčku, ocet, škrob a bílý pepř. Vše metličkou promícháme a nakonec přidáme sušené papričky očištěné od jadřince. Pokud máte papričky velké, můžete je pokrájet na menší kousky.
- Ve velké pánvi rozpálíme olej a kuřecí kousky v něm osmažíme do zlatova. Když jsou hotové, vyndáme je na novou, čistou pánev, zalijeme je omáčkou s papričkami a vaříme cca 5 minut, dokud omáčka hezky nezhoustne a kuřecí kousky neobalí.
- Na závěr je dozdobíme bílými sezamovými semínky a najemno nakrájenou natí jarní cibulky.
- Kuře generála Tso podáváme s rýží a vařenou brokolicí.
Autor receptu: Michal Hruška