Houskový knedlík
- mouka 1 kg
Houskový knedlík
- mléko 1/2 litru
Postup přípravy
- Králíky naporcujeme, prošpikujeme, osolíme a dáme do pekáčku. Zeleninu a cibuli pokrájíme na kousky. Vše dáme do pekáče, přidáme divoké koření, podlijeme a zakryté pečeme 1,5 hodiny při teplotě 200 °C.
- Poté vyndáme králíka a dáme stranou. Vyjmeme koření a zeleninu rozmixujeme nebo propasírujeme. Přidáme smetanu na vaření, zahustíme. Nakonec králíka na smetaně dochutíme solí. Podáváme s domácím knedlíkem ozdobené šlehačkou a brusinkami.
- Houskový knedlík: Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a nasypeme cukr. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Rohlíky nakrájíme na kostičky. Mezitím do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a vmícháme ji do mouky. Rozklepneme vejce, přilijeme teplé mléko a vzešlý kvásek. Důkladně vypracujeme těsto. Nakonec zapracujeme kostičky rohlíků. Těsto necháme na teplém místě kynout přibližně hodinu. Pak těsto rozdělíme na čtyři stejné kusy, znovu prohněteme a vytvarujeme knedlíky. Kynuté knedlíky necháme kynout asi 15 minut a vaříme 20 minut. Po deseti minutách je otočíme.