Suroviny
- jehněčí kolínko 5 ks
- brambory 1.2 kg
- rukola 200 g
- sýr parmezánového typu None
- máslo 4 lžíce
- cibule 2 ks
- mrkev 2 ks
- petržel 2 ks
- celer 0.5 ks
- rajský protlak 2 lžíce
- česnek 5 ks
- červené víno 500 ml
- bobkový list 6 ks
- rozmarýn 1 ks
- tymián 1 ks
- nové koření 8 ks
- rostlinný olej 100 ml
- sůl None
- pepř None
Postup přípravy
- Kolínka odblaníme, omyjeme a osušíme, osolíme a opepříme. Následně v kastrolu na rozpáleném rostlinném oleji opečeme ze všech stran dohněda. Maso vyndáme a slijeme všechen tuk.
- Na oleji si mezitím orestujeme na kostičky nakrájenou mrkev, celer a petržel. Opékáme zhruba pět minut dozlatova, poté přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a restujeme další dvě minuty. Do zeleninové směsi vhodíme bobkový list, nové koření, snítku rozmarýnu a česnek nakrájený na plátky. Promícháme, zlehka opečeme, přidáme protlak a znovu krátce restujeme. Potom všechno zalijeme vínem, které necháme vyvařit. Vmícháme deci vody tento základ přelijeme do pekáče a vyskládáme na něj odležená kolínka. Pečeme přibližně dvě hodiny doměkka.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a propláchneme čistou vodou, osolíme a vaříme do měkka. Hotové́ brambory rozšťoucháme, přidáme pokrájenou rukolu a sýr.
- Z upečeného masa slijeme do kastrolu šťávu z výpeku, přidáme půl litru vody a vaříme 10 minut. Poté šťávu přecedíme, znovu vrátíme na sporák a zredukujeme asi na polovinu. Nakonec do šťávy zašleháme studené máslo a odstavíme ji z plotny. Podle chuti dosolíme, dokořeníme.