vodové těsto
- hladká mouka 300 g
- voda 150 ml
- žloutek 3 kusy
- ocet 1 lžíce
- sůl půl lžičky
tukové těsto
- máslo 250 g
- hladká mouka 50 g
Plněné taštičky
- listové těsto (to, co jsme si připravili v předchozím kroku)
- zakysaná smetana 200 g
- pomazánkové máslo (s příchut pažitky) půl balení
- rajčatový protlak 1 balení
- šunka 2 plátky
- sýr 2 plátky
- sůl 1 lžička
- pepř 1 lžička
- bazalka (nebo oregano) 1 lžička
- žloutek 1 kus
Postup
- Začneme s přípravou tukového těsta. 250 g másla nastrouháme, přidáme 50 g hladké mouky a pomocí robota zpracujeme na vyšší výkon. Vezmeme pečicí papír, který poskládáme, aby nám uprostřed vznikl čtverec. Tukové těsto vložíme do čtverce a vytvarujeme. Poté těsto poskládáme do pečicího papíru, pomocí válečku zarovnáme a cca na 30 minut vložíme do ledničky.
- Začneme s výrobou vodového těsta. Přes sítko vsypeme 300 g hladké mouky, přidáme zbytek surovin a zpracujeme robotem. Těsto vložíme na 30 minut do ledničky. Vodové těsto poté vyválíme do čtverce a na střed vložíme tukové těsto a zabalíme protilehlými stranami vodového těsta a rozválíme do obdélníku. Levou část přeložíme ke středu a pravou část přes levou. Těsto zabalíme a vložíme na 30–60 minut do ledničky. Těsto znovu rozválíme do obdélníku. Levou i pravou část přeložíme ke středu, poté části přehneme přes sebe a vložíme na 30–60 minut do ledničky. Tyto kroky zopakujeme minimálně 2krát a střídáme mezi prvním a druhým postupem. Hotové těsto vložíme do ledničky.
- Plněné taštičky: Listové těsto rozválíme a pomocí skleničky vytvoříme kolečka. Jednu část plníme zakysanou smetanou smíchanou s pomazánkovým máslem, šunkou, sýrem a nahoru dáme čisté kolečko a s vidličkou zamáčkneme. Stejný postup uděláme rajčatovým protlakem smíchaným se solí, pepřem a bazalkou (popřípadě oreganem). Taštičky potřeme žloutkem a vložíme do trouby na 200 °C na 20–30 minut.
Autor receptu: Nella Zacharová