Suroviny
- vepřová pluma (řez masem mezi krkovicí a kotletou) 1 kg
- portské víno 200 ml
- červené víno 200 ml
- demi-glace 300 ml
- máslo 100 g
- cukr 3 PL
- brambory 16
- smetana 800 g
- argentinské koření
- tymián
- zelený chřest
- škrob
- sůl
- pepř
Postup
- Maso osolíme, opepříme, přidáme trochu argentinského koření, tymián a necháme 3 hodiny odležet. Poté maso opečeme na pánvi z každé strany cca 6–7 minut. Brambory nastrouháme na plátky, osolíme a přidáme smetanu, ve které rozmícháme jednu čajovou lžičku škrobu a pořádně promícháme s bramborami.
- Přikryjeme pečicím papírem a pečeme na 180 °C po dobu 60 minut. Poté necháme vychladnout, aby šly brambory lépe krájet. Před servírováním ohříváme v troubě na 180 °C 10 minut. Do hrnce vložíme cukr a uděláme karamel, poté zalijeme červeným vínem, portským vínem a necháme cca hodinku redukovat.
- Poté přidáme demi glace, osolíme, opepříme a znovu redukujeme do pěkně husté omáčky a před podáváním přidáme máslo, které omáčku zjemní. Můžeme podávat se zeleným chřestem.
Autor receptu: Ondřej Volek