Na panenku
- vepřová panenka 600-700 g
- olivový olej 2 PL
- sůl
- pepř
Na omáčku
- šalotka 1
- zeleninový vývar 150 g
- máslo 1 PL
- smetana na vaření 200 ml
- zelený pepř 2 ML
- bylinky (rozmarýn, tymián, petržel) hrst
- hotová jíška
- sůl
Na šťouchané brambory
- brambory 800 g
- máslo 50 g
- mléko (nebo smetana) 100 ml
- jarní cibulka
- sůl
Postup
Příprava panenky
Panenku očistěte od blanek a rozdělte na menší válečky (cca 2–3 porce z jedné panenky). Osolte, opepřete a potřete olivovým olejem. Rozpalte pánev a maso zprudka opečte ze všech stran (2–3 minuty).
Přendejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte cca 10–12 minut pro růžový střed, nebo déle podle chuti. Po vytažení nechte maso 5 minut odpočinout pod alobalem.
Bylinkovo-pepřová omáčka
Na pánvi po mase orestujte najemno nasekanou šalotku na másle.
Přilijte vývar, vmíchejte smetanu, čerstvý zelený pepř a nasekané bylinky a hotovou jíšku. Povařte do zhoustnutí, dochuťte solí.
Šťouchané brambory
Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte je a rozšťouchejte ručně (nemixujte, jinak budou lepivé).
Dosolte a můžete přidat i nasekanou jarní cibulku.
Autorka receptu: Veronika Hrabovská