Domácí housky
- hladká mouka 500 g
- droždí 20 g
- cukr krystal 1/2 ML
- sůl 15 g
- pivo (vlažné) 285 g
- sádlo (rozpuštěné a vychladlé) 55 g
- vejce 1
- sezamová semínka
Chřest
- zelený chřest 500 g
- voda 2 l
- sůl 1 ML
- cukr 1/2 ML
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- led
Rozvar:
- bílé víno 250 ml
- šalotka 1
- Cinzano bianco 100 g
- bílý vinný ocet 25 g
- citronová šťáva 15 g
- tymián snítka
- bobkový list
Slanina
- slanina (plátky) 250 g
Kompletace
- máslo
- řeřicha
- voda 3 l
- vinný ocet 2 PL
Postup
Domácí housky
- Do mísy dáme mouku, doprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí, posypeme cukrem a pokropíme trochou teplého piva. Přikryjeme utěrkou a počkáme, až nám vzejde kvásek, trvá to cca 10–15 minut. Po vzejití kvásku přidáme sůl, vlažné pivo a pomocí háku na kynutá těsta začneme zadělávat těsto.
- Jen co se nám všechny ingredience spojí, tak přidáme sádlo a vypracuje hladké a nelepivé těsto, většinou to zabere cca 7 minut. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto přeneseme na pracovní plochu, rozdělíme na 16 stejných dílů. Jednotlivé dílky rozdělíme na dva kousky, které vyválíme do válečku cca 12 cm, spojíme a poté zatwistujeme. Oba konce spojíme do tvaru žemličky. Kdyby těsto zlobilo a smrskávalo se, stačí ho přikrýt utěrkou a nechat chvíli dokynout.
- Vytvarované žemličky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, postříkáme vodou a necháme vykynout dalších cca 30 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Troubu předehřejeme na 210 °C, horký vzduch. Vejce v hrnečku rozkvedláme vidličkou a potřeme jím vykynuté žemličky, a nakonec je posypeme sezamem.
- Takto připravené žemličky vložíme do trouby a pečeme do zlatova cca 20–23 minut. Upečené žemličky necháme vychladnout na mřížce.
Chřest
- Chřest očistíme a dáme stranou. Do hrnce dáme vodu, sůl, cukr, citronovou šťávu a přivedeme k varu. Do vroucí vody dáme chřest a vaříme 3 minuty.
- Uvařený chřest ihned vložíme do vody s ledem.
Rozvar
- Vše dáme do hrnce.
- Vaříme tak dlouho, dokud se nám nevyvaří na polovinu.
Holandská omáčka
- Vše dáme do vakuovacího pytlíku, zavakuujeme a vložíme do sous vide na 75 stupňů, potom přelijeme směs do lahve na šlehačku.
- Dobře prošejkujeme, vložíme dvě bombičky a dáme stranou.
Slanina
- Slaninu vyložíme na pečicí papír.
- Pečeme v troubě na 180 °C, dokud se slanina krásně nevypeče.
Vejce
- Vodu nalijeme do sous vide a zahřejeme na 63 °C,
- Vložíme vejce a necháme 45 minut. Poté vejce vložíme do ledové vody.
Kompletace
- Pánev dáme plotnu a rozpustíme na ní máslo. Housku podélně rozřízneme a opražíme na pánvi. Pak na pánvi prohřejeme chřest. Do housky vložíme plátek slaniny. Vodu s vinným octem přivedeme k varu, vyklepneme do ní vejce a vaříme 1 minutu.
- Vejce vyndáme a položíme na slaninu. Na vejce nastříkáme holandskou omáčku, poklademe řeřichu, položíme připravený chřest a přiklopíme druhou polovinou housky.
Autor receptu: Jan Jirka