Těsto
- hladká mouka 250 g
- sůl špetka
- máslo 100 g
- voda 80 g
Na dokončení
- jablka 7
- máslo 90 g
- krupicový cukr 160 g
- smetana ke šlehání
- skořice
Postup
- Těsto zpracujeme a necháme odpočívat. Mezitím oloupeme jablka, rozkrájíme je na plátky a zbavíme jádřinců. Do velké nepřilnavé pánve (o průměru 25–28 cm) se silným dnem dáme máslo a rozehřejeme ho na středním ohni. Pomocí mašlovačky rozetřeme máslo rovnoměrně po celé ploše pánve. Přisypeme cukr a počkáme, až se rozpustí.
- Uděláme karamel. Ten vlijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem. Vyskládáme plátky jablek a dáme do rozehřáté trouby na 180 °C. Po chvilce vyjmeme a pokryjeme těstem. Propíchneme na více místech vidličkou.
- Pečeme 30–35 minut. Koláč i s plechem vyjmeme a necháme chvíli odpočinout. Na pánev položíme velký servírovací talíř a opatrně překlopíme. Necháme 15 minut chladnout, pak krájíme na klínky a podáváme se skořicovou šlehačkou nebo s crème fraîche.
Autor receptu: Tereza Beranová
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!