Prostřeno: Tarte Tatin – obrácený jablečný koláč, skořicová šlehačka

Obrácený koláč - Prostřeno! S30 (51)

Moje hodnocení
2x

Tarte Tatin – obrácený jablečný koláč, skořicová šlehačka podle Prostřeno!

5 porcí
60 minut
francouzská

Těsto

Na dokončení

Postup

  1. Těsto zpracujeme a necháme odpočívat. Mezitím oloupeme jablka, rozkrájíme je na plátky a zbavíme jádřinců. Do velké nepřilnavé pánve (o průměru 25–28 cm) se silným dnem dáme máslo a rozehřejeme ho na středním ohni. Pomocí mašlovačky rozetřeme máslo rovnoměrně po celé ploše pánve. Přisypeme cukr a počkáme, až se rozpustí.
  2. Uděláme karamel. Ten vlijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem. Vyskládáme plátky jablek a dáme do rozehřáté trouby na 180 °C. Po chvilce vyjmeme a pokryjeme těstem. Propíchneme na více místech vidličkou.
  3. Pečeme 30–35 minut. Koláč i s plechem vyjmeme a necháme chvíli odpočinout. Na pánev položíme velký servírovací talíř a opatrně překlopíme. Necháme 15 minut chladnout, pak krájíme na klínky a podáváme se skořicovou šlehačkou nebo s crème fraîche.

Autor receptu: Tereza Beranová

Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prostřeno, soutěžící


Přečtěte si také

Recepty