Suroviny
- pohanka 70 g
- rostlinný olej 250 ml
- vodní meloun (bez semínek) 1/2
- cherry rajčata 300 g
- olivy (kalamata) 70 g
- bazalka 12 lístků
- máta 22 lístků
- feta 150 g
- sumah 5 g
- cherry ocet
- olivový olej
Postup
Pohanka
- Namočíme pohanku na 4 hodiny do vody. Scedíme ji a rozprostřeme na plech. Sušíme v troubě asi 3 hodiny na 60 °C. Rozehřejeme rostlinný olej na 180 °C.
- Dáme menší množství pohanky do cedníku a ponoříme do oleje, krátce osmažíme a hned vytáhneme, ona se nám trochu vyfoukne. Vyfouknutou pohanku odložíme na kuchyňskou utěrku, aby se zbavila přebytečného tuku, a jemně osolíme.
Salát
- Meloun a rajčátka pořádně vychladíme. Meloun nakrájíme na větší kousky, rajčátka překrojíme napůl, přidáme olivy, mátu, bazalku a sumahu.
- Dochutíme solí, cherry octem a olivovým olejem. Promícháme a podáváme s drceným feta sýrem, nakonec posypeme křupavou pohankou. Dozdobíme mátou.
Autor receptu: Tim Slavík