Paštika
Kváskový chléb
- hladká mouka 580 g
- celozrnná mouka (žitná) 160 g
- kvásek 160 g
- vlažná voda 450 g
- sůl 18 g
- chlebové koření 1 ML
Postup
- Játra nakrájíme, necháme přes noc nakrájená v mléce. Na pánvi rozvoníme čerstvé bylinky, dále dozlatova orestujeme šalotku, přidáme česnek.
- Přidáme játra, která jsme nechali odkapat od mléka. Játra restujeme na pánvi tak, aby byla uvnitř růžová, podlijeme vínem a dusíme do doby, než se víno zredukuje a téměř v pánvi není.
- Dáme do mísy, ochutíme solí, pepřem, rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáváme smetanu a máslo.
- Do připravených skleniček o obsahu cca 100 ml si dáme naspod brusinkový kompot, paštiku, ozdobíme snítkou bylinek, pistácií a zalijeme rozpuštěným máslem tak, aby byl obsah ponořený.
Kvásek
- Kvásek vznikne kváskováním: 1. den smícháme 3 PL žitné chlebové mouky a trochu vlažné vody, aby nám vzniklo hustší palačinkové těsto.
- Tento postup opakujeme 3 dny po sobě a 4. den můžeme chléb zadělat k pečení.
Kváskový chléb
- Všechny ingredience odvážíme a smícháme, hněteme v robotu hnětacím hákem cca 12 minut, poté necháme přes noc kynout v lednici.
- Následující den těsto vytáhneme, zformujeme do ošatky, necháme cca 1–1,5 hodiny vykynout a posléze pečeme v litinovém hrnci, který jsme předem předehřály na teplotu 250 °C po dobu 40 minut.
Autor receptu: Iva Dvořáková
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!