Suroviny
- šalotka 80 g
- zázvor 20 g
- mrkev 350 g
- brambory 70 g
- olivový olej 7 PL
- sůl 1 PL
- kravské mléko 400 ml
- voda 400 ml
- máslo 60 g
- čerstvě namletý pepř
- ricotta
- pažitka
- olivový olej
Postup
- Cibuli a zázvor očistíme a nakrájíme nahrubo. Mrkev a brambory očistíme a nakrájíme na menší kostky. V kastrolu na střední plamen rozehřejeme 5 lžic oleje a zesklovatíme na něm cibuli. Přidáme mrkve, brambory, zázvor a restujeme 5 minut.
- Osolíme, opepříme a přilijeme mléko a vodu. Vaříme polévku na mírném ohni 20–25 minut a občas promícháme. Přidáme máslo na zahuštění a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Do každé porce dáme lžíci ricotty, opepříme a posypeme pažitkou.
Autor receptu: Mikuláš Růžek